Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
EScriptors
Clam per recuperar la Fundació Estellés

La família del poeta, amb l’associació cultural Bassot i el Col·lectiu Ovidi Montllor prenen la iniciativa, sumen suports en aquest sentit i miren de sumar-ne més a través de reculls de firmes, apunta Diari La Veu del País Valencià


12/06/2022 Lema

L’associació cultural Bassot, amb el Col·lectiu Ovidi Montllor i amb el suport de la família del poeta Vicent Andrés Estellés, ha fet una crida a recuperar la fundació adreçada a salvaguardar i divulgar la memòria del poeta de Burjassot després que fa uns dies l’Ajuntament d’aquesta localitat de l’Horta Nord, governat pel PSPV a través de Rafa García, la dissolguera.

La notícia va generar tota mena de reaccions i ara, les entitats esmentades han sumat el suport de desenes de personalitats i entitats per recuperar aquesta fundació.

Concretament, recorden que la Fundació Vicent Andrés Estellés «es va donar d’alta el 2007 amb uns clars objectius: l’estudi, recuperació, promoció, divulgació i aprofundiment en l’obra del poeta de Burjassot», i destaquen que l’encarregat de mantenir-la era l’Ajuntament de la localitat.

En canvi, davant els darrers esdeveniments comentats, els signants manifesten el seu «rebuig» i denuncien «l’abandonament i la falta d’interès del consistori que, durant els quinze anys que ha existit la Fundació, l’ha mantinguda sota mínims i, davant el requeriment d’Hisenda del 25 de juliol de 2016 on informava a l’Ajuntament de Burjassot que, atesa la situació financera de la Fundació, disposava de tres mesos per a adscriure-la o dirigir-la a l’entitat matriu, el consistori, en comptes d’optar per una de les dues solucions, fa del silenci la seua resposta, tot permetent que quede dissolta en finalitzar el termini donat, tal com s’ha produït».

Els denunciants també lamenten que no s’han donat explicacions sobre aquest desenllaç, «ni tan sols a la família del poeta», i «davant la deixadesa institucional», reclamen crear una nova Fundació Vicent Andrés Estellés, «que la seua gestió i responsabilitat siga compartida entre les diverses institucions que s’hi impliquen –Generalitat, Diputació, Ajuntament, universitats i família del poeta–», que estiga establerta a Burjassot i que es cree un centre d’Estudis «que organitze i mostre el llegat del poeta i on siga gestionat i custodiat en condicions dignes».

Els signants del manifest valoren «positivament la primera resposta de la consellera de Cultura, Raquel Tamarit (Compromís), tot interessant-se pel que ha passat amb la Fundació i mostrant-se disposada a posar-hi remei».

El manifest també convida «a la societat civil, al teixit associatiu i cultural» del País Valencià per recuperar la fundació, recordant que al 2024 se celebrarà el centenari del poeta, i ofereix la possibilitat de signar per sumar suports a aquest propòsit tant per part de particulars com per part d’associacions.

Fins ara, diverses personalitats destacades com ara Tonetxo Pardiñas, president d’El Micalet; la periodista Mònica Terribas, l’expresident català Quim Torra, el poeta Gaspar Jaén, l’escriptor Martí Domínguez, les escriptores Àngels Gregori i Teresa Pasqual, el sociòleg i músic Rafa Xambó o entitats com ara Acció Cultural, Escola Valenciana, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Òmnium Cultural, Decidim, El Tempir d’Elx o el PEN Català han signat.

En aquest enllaç es pot consultar la carta i els signants

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid