Català
Ràdio Arrels guanya la 9a edició dels Premis Gasull a l’exemplaritat en la defensa de la llengua

Joaquim Arenas rep el Premi Especial del Jurat en reconeixement de tota una vida lligada a la defensa del català i per ser un dels artífexs de la immersió lingüística

01/03/2022
Ràdio Arrels ha rebut aquest dilluns al vespre el IX Premi Martí Gasull i Roig, gràcies a un procés de votació popular que ha durat un mes i que ha comptat amb la participació de més de 6.700 votantsMateu Pons, president de l'Associació Arrels, i Laura Bertran, periodista de l'emissora, han estat els encarregats de recollir el guardó de la mà del president Pere Aragonès. Pons ha posat en valor el compromís de Ràdio Arrels amb el català en els seus quaranta anys d'existència i ha recalcat que l'emissora ha mantingut un equilibri "complicat però necessari" entre el aquest compromís i la qualitat: "Ràdio Arrels no és només una ràdio en català, sinó una ràdio amb programes excel·lents".  

L'única ràdio íntegrament en català de la Catalunya del Nord ha rebut el guardó en una gala al Teatre Poliorama que també ha servit per lliurar el Premi Especial del Jurat al pedagog Joaquim Arenas, en reconeixement de tota una vida lligada a la defensa del català i per haver estat un dels artífexs de la immersió lingüística. Arenas ha rebut el premi de la mà de la vicepresidenta de l'ONG del català, Mireia Plana. "Rebre aquest premi, ara que el model d'escola és atacat, em fa renovar el compromís amb l'escola en català", ha dit Arenas, que en un emotiu discurs ha demanat una política lingüística "ferma i contundent".

Tant Ràdio Arrels com Joaquim Arenas han estat recompensats amb un guardó creat per l'orfebre i joier Joaquim Capdevila, de renom internacional, i, a més, l'emissora de ràdio també s'ha endut un premi en metàl·lic de 3.000 €. Els dos altres finalistes, el diari DBalears i l'empresa La Fageda, també han assistit a la gala i han rebut un quadre del pintor Jordi Alcaraz com a agraïment per la seva participació als premis i per la feina a favor del català.

Sílvia Domènech, directora general de La Fageda, ha defensat que els productes de la Fageda no són la fi d'aquesta entitat social sinó el mitjà per poder generar llocs de treball per a les persones més vulnerables i per generar una economia arrelada a la terra. Per una altra banda, Tomeu Martí, del diari DBalears, ha volgut reivindicar el paper del diari "com a altaveu dels moviments socials i dels que defensen la llengua i la cultura pròpia de les Illes".

La gala s'ha pogut seguir en directe al canal de YouTube de Plataforma per la Llengua i, en diferit, a les 22.40 h al Canal 33. El lliurament s'ha estructurat a través d'una obra de teatre representada per tres amics que han d'acollir el lliurament dels premis a casa seva. Titulada "S'ha acabat el bròquil", l'obra ha repassat en clau de comèdia alguns dels temes més actuals relacionats amb la llengua i algunes de les últimes iniciatives de l'ONG del català, com ara launiversitatencatala.cat, les retransmissions del rugbi en català a Ràdio Arrels o la campanya per impulsar el català a l'audiovisual. El repartiment ha anat a càrrec dels actors Martí Atance, Laia Solà i Marc Molins, i el músic Lluís Margarit, Irieix, que també ha compost algunes cançons expressament per a la gala.

El lliurament dels premis ha volgut homenatjar l'intel·lectual valencià Joan Fuster, de qui enguany se celebra el centenari, a través d'una actuació de Pau Alabajos i Lola Bañon, que han ofert en primícia un fragment del nou espectacle "El Tocadiscos de Joan Fuster". La proposta, que s'ha d'estrenar a València el 22 d'abril dins la programació del festival BarnaSants, ha permès que el públic gaudís d'una interpretació de la cançó Al vent, de Raimon, i de la lectura de la crítica musical que en va fer Fuster.

Òscar Escuder reclama polítiques decidides a l'administració i anima els catalanoparlants a parlar sempre en català

Durant la gala, el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha reclamat a les administracions que optin per polítiques lingüístiques globals, decidides, desacomplexades i efectives, i ha defensat que per fer-ho possible és necessària la implicació de totes les administracions: des dels estats, que han de deixar de posar traves al català, fins als ajuntaments, passant també per les administracions autonòmiques i regionals.

Per Escuder, les polítiques s'han de dirigir especialment a la infància i la joventut, perquè són "el futur de la llengua", i han de fer-ho a través de l'ensenyament i el lleure. El català a l'escola és fonamental "per a la cohesió social i per garantir la màxima igualtat d'oportunitats per a tothom", però és insuficient si no hi ha videojocs ni audiovisual en català.

El president de Plataforma per la Llengua també s'ha dirigit als catalanoparlants i els ha demanat un canvi d'actitud i més conscienciació lingüística. "Parlem sempre en català", ha reivindicat Escuder, "i siguem conscients dels nostres drets lingüístics. Exercim-los i reclamem quan ens siguin vulnerats!".

Ràdio Arrels, IX Premi Martí Gasull i Roig

La protagonista de la nit ha estat Ràdio Arrels. Nascuda el 1981, l'única ràdio en català de la Catalunya del Nord compta amb 55.000 oients regulars i s'ha consolidat com una referència comunicativa en aquest territori. Dirigida històricament per Pere Manzanares, i actualment per Albert Noguer, aquesta ràdio associativa ha tingut un paper clau per a la normalització lingüística i recentment, amb el suport de Plataforma per la Llengua, ha començat a retransmetre els partits de rugbi en la nostra llengua. Amb el IX Premi Martí Gasull i Roig, l'emissora rep el màxim reconeixement de Plataforma per la Llengua per la seva defensa de la llengua. Fins ara han estat mereixedors del guardó l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, Escola Valenciana, els supermercats Bonpreu - Esclat, la Comunitat Sikh de Catalunya, Catalunya Ràdio, Som Energia, la Llibreria Catalana de Perpinyà i la revista Sàpiens.

Joaquim Arenas, Premi Especial del Jurat

L'altre gran protagonista de la nit ha estat el pedagog Joaquim Arenas. A través del Premi Especial del Jurat, l'ONG del català decideix reivindicar la tasca del mestre maresmenc, un dels artífexs de la immersió lingüística, tenint en compte que el Tribunal Suprem ha ratificat la sentència que imposa un mínim del 25% d'hores en castellà a les escoles. El jurat considera imprescindible fer memòria i posar en valor la tasca de personalitats com ell, que van idear un model d'èxit com és el de l'escola catalana.

Autor de nombrosos llibres sobre educació i llengua, el guardonat va ser cap del Servei d'Ensenyament del Català entre 1983 i 2003, va ser rector de la Universitat Catalana d'Estiu el 1995 i ha assessorat els governs de Bolívia i Guatemala en la incorporació de les llengües indígenes al sistema escolar. Membre de la Societat Catalana de Pedagogia i de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l'Institut d'Estudis Catalans, la seva trajectòria ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi, la medalla de l'Académie de Montpellier o el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. Ara afegeix al palmarès el Premi Especial del Jurat, un premi que fins ara ha reconegut la feina dels lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals i l'escriptor Josep Vallverdú.

Els Premis Martí Gasull i Roig

Els Premis Martí Gasull i Roig són una iniciativa de Plataforma per la Llengua per reconèixer la trajectòria i les accions de persones i d'entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana arreu del domini lingüístic o en l'àmbit internacional. Els guardons neixen el 2013 per homenatjar la figura de Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'entitat i un gran defensor de la llengua catalana, que va morir en una allau a l'Himàlaia el setembre de 2012. A títol pòstum, l'activista va rebre aquell mateix any la Creu de Sant Jordi que lliura la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona. Durant els gairebé dinou anys que va estar vinculat a Plataforma per la Llengua, va ser l'ànima ideològica i de dinamització de l'entitat i una de les seves cares més visibles. En aquell període l'ONG del català es va professionalitzar, va reinventar el seu discurs i va fer un salt endavant tant en projecció com en nombre de socis.

En aquesta novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig, han format part del jurat la directora general de La Bressola, Eva Bertrana; l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell; l'exconsellera de Cultura de les Illes Balears Fanny Tur; l'escriptora i artista Anna Moner; el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Xevi Xirgo; la productora, guionista i directora de cinema Isona Passola; el periodista esportiu Joan Maria Pou; el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, i la mare de Martí Gasull, Pilar Roig.