Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
9 d'Octubre: Avancem cap a l'autoderterminació del País Valencià

Ara fa just un any, el 9 d'octubre de 2020, la pandèmia ens obligava a una celebració més que discreta de la Diada Nacional del País Valencià. Enguany podem, amb totes les precaucions necessàries, tornar a eixir als carrers. I és aquesta la principal voluntat de Decidim, recuperar el pols social, civil i polític necessari i dur-lo un pas més enllà perquè el poble valencià puga acarar tots els reptes i totes les esperances que ens planteja l'hora present. Però com que no hi ha present i futur possibles sense una mirada crítica al passat i una construcció des de les arrels més profundes, celebrem amb tota la força reivindicativa un nou 9 d'Octubre, data simbòlica del naixement del poble valencià amb l'entrada del rei Jaume I a la ciutat de València. Reconèixer-nos-hi, doncs, com a poble unit i organitzat des de baix a l'entorn dels grans objectius nacionals i socials. Per insistir, en primer lloc, que només des de l'autogovern efectiu podrem respondre als problemes de tota mena que una societat complexa i un món sumit en una profunda crisi de moltes cares ens plantegen.

Conscients que només el poble salva el poble i amb la mirada sempre posada en el dret d'autodeterminació, el poble valencià ha d'anar guanyant cotes més altes d'autogovern per disposar de les claus de la caixa i gestionar els propis recursos a través d'un finançament just i proporcional a les nostres necessitats. Només així podrem revertir els efectes devastadors de la pandèmia i rellançar l'economia i el teixit productiu en termes de proximitat, sostenibilitat, interès col·lectiu i repartiment més equitatiu de la riquesa. Per assegurar treball i habitatge dignes, educació i sanitat públiques i de qualitat, per defensar la terra dels atacs de l'especulació i la destrucció mediambiental, per protegir la nostra agricultura contra la tirania de les grans corporacions i la llei de la selva dels mercats. Necessitem les claus de la caixa per assumir plenament els principis del feminisme i fer efectiva la igualtat entre dones i homes a tots els nivells, per construir des de la cultura de la diversitat, la llibertat i el respecte a totes les diferències de gènere. Hem de posar fi a l'espoli i l'infrafinançament i exigir la condonació del deute històric que se'n deriva per situar la llengua i la cultura pròpies en el centre del nostre impuls civil, per viure amb plena normalitat en valencià i disposar dels propis mitjans de comunicació, per connectar-nos sense entrebancs amb la resta de països de la nostra comunitat lingüística a través d'una reciprocitat que ens és més necessària que mai i que ja no es pot ajornar amb més excuses.

Necessitem poder decidir amb els recursos propis alternatives viables de desenvolupament, progrés i model econòmic respectuosos amb la terra i les persones que superen formes obsoletes d'explotació i creixement desbocat com el que planteja l'ampliació del Port de València. Per això hem de dir ben fort no a aquesta nova amenaça que posa en perill el nostre futur. Hem de poder vertebrar un país secularment marginat de la xarxa ferroviària i de comunicació, hem de poder gestionar els trens de rodalies, afectats per una manca endèmica d'inversions, i connectar bé els nostres pobles, ciutats i comarques. Davant els creixents casos d'intolerància i discriminació per raons de llengua, hem de fer efectiva l'aplicació de les lleis i defensar amb decisió els drets lingüístics dels valencians. Hem de guanyar l'hegemonia cultural dels valors republicans i democràtics front a una Monarquia i un règim del 78 en estat crític i un feixisme que estan blanquejant impunement els hereus directes del franquisme. Hem de pressionar, solidaris amb el poble de Catalunya, per l'amnistia i el cessament de la repressió contra l'independentisme com a condicions necessàries per al diàleg. Hem d'avançar tots plegats pel reconeixement efectiu del dret del poble valencià a la seua autodeterminació.

 

Per un finançament just per al País Valencià!

Per la reciprocitat dels mitjans de comunicació en català!

Per la gestió dels trens de rodalies i la modernització de la xarxa ferroviària valenciana!

No a l'ampliació del Port de València!

Per l'amnistia i l'autodeterminació!

Cap a la República Valenciana! Visca el 9 d'Octubre, visca el País Valencià!

 

DECIDIM (PLATAFORMA PEL DRET A DECIDIR DEL PAÍS VALENCIÀ),

9 D'OCTUBRE DE 2021

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid