1981 La Guārdia Civil tortura fins a la mort tres joves andalusos que creien militants d'ETA

1981 La Guàrdia Civil tortura fins a la mort tres joves andalusos que creien militants d'ETA

09/05/1981 Tal dia com avui
El dia 8 de maig de 1981, Joan Mañas Morales, Luis Montero García i Luis Cobo Mier es traslladaven a la localitat d'Almeria de Petxina, poble natal de Joan Mañas, a la celebració de la primera comunió del seu germà Francisco.Al passar per Manzanares el Real van patir una avaria en el seu cotxe i es van desplaçar en tren fins a Alcazar de San Juan per dirigir-se després a Puertollano, on van llogar un altre vehicle, un Ford Fiesta de color verd, per poder arribar al seu destí. S'especula que l'amo de l'empresa de lloguer de vehicles es va sentir estranyat per la pressa que tenien els tres viatgers i va comunicar les seves sospites a la Guàrdia Civil per si poguessin ser militants d'ETA que havien comès una acció a Madrid dies abans.

El dissabte 9 de maig van arribar al seu destí i a l'endemà es van desplaçar a Roquetas de Mar per visitar a un altre germà de Joan Mañas. En aquesta localitat van ser detinguts a punta de pistola per la Guàrdia Civil amb la intenció de traslladar-los a la Comandància d'Almería però van ser torturats fins a la mort en una caserna del municipi. A l'endemà van aparèixer els seus cadàvers, calcinats i amb múltiples impactes de bala, dins el Ford Fiesta, a prop de Gérgal.

La versió oficial de la Guàrdia Civil indicava que els detinguts es traslladaven a Madrid dins del seu propi vehicle, conduït per un guàrdia civil i vigilats per un altre al seient del copilot. Que a l'altura del quilòmetre 8,350 de la carretera de Gérgal els tres detinguts van agredir el conductor del vehicle, el qual va saltar de l'cotxe com també ho va fer l'altre guàrdia. El comandament de la comitiva, el tinent coronel Carlos Castillo Quero, que circulava darrere en un altre cotxe, va detenir la caravana i va ordenar disparar el Ford Fiesta que va caure per un terraplè  en flames sense que cap dels onze guàrdies civils que escortaven el trasllat pogués fer res per ajudar els ferits.