Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
AFGANISTAN
Els talibans tornen a entrar a Kabul 25 anys després

'Déjà vu doble' a Kabul.  Els talibans han tornat a entrar 25 anys després de la seva primera conquesta de la ciutat (1996). El segon 'deja vú'  recorda el 1975 quan els nord-americans van ser evacuats en helicòpters de Saigon.

16/08/2021 Internacional

'Déjà vu doble' a Kabul. Els talibans han tornat a entrar 25 anys després de la seva primera conquesta de la ciutat (1996).El 27 de setembre de 1996 la milícia integrista islàmica sunnita dels talibans va aconseguir fer-se amb el control de Kabul, després de dos anys de guerra contra el govern islamista dels mujahidins del president  Burhanuddin Rabbani que va fugir de la capital (tot i també ser integrista islàmic com els talibans). Després de fer-se amb el control de la ciutat, els talibans es van dirigir a l'edifici de l'ONU en què estava retingut des de la seva enderrocament a l'abril de 1992 l'expresident comunista, Mohammad Najibullah, a qui van disparar i  penjar. El mul·là Mohammad Omar va anunciar la instauració d'un règim islàmic quedant proclamada la xaria o llei islàmica. El canvi de règim polític a l'Afganistan va suposar un augment de la política integrista dins la societat afganesa i l'inici d'un nou i inestable temps en les relacions internacionals amb l'acolliment de milers de jihadistes internacionals.

Ahir els talibans van tornar a entrar a Kabul 25 anys després i tal com va fer el 1996 el president Burhanuddin Rabbani el president de l'Afganistan, Ashraf Ghani, ha abandonat el país. De fet a l'Afganistan s'està produint una desbandada on han intentat marxar milers de persones, moltes relacionades amb les tropes estrangeres. També estan fugint dones 'amb estudis' (tot i que algunes joves ja s'han resignat al futur que els espera). 

 El segon 'deja vú' recorda el 1975 quan els nord-americans van ser evacuats en helicòpters de Saigon (Vietnam)."No hi haurà cap circumstància en la qual veiem gent sortint des del sostre de l'ambaixada dels Estats Units a l'Afganistan", va dir Joe Biden el 8 de juliol passat des de la Casa Blanca. La promesa li ha durat poc més d'un mes. Aquest diumenge, les imatges que van arribar des de Kabul van mostrar un helicòpter que traslladava el personal de país nord-americà des de la seu diplomàtica a l'aeroport. Per als Estats Units, la imatge d'una fuita en helicòpter és sinònim de l'evacuació de Saigon, el 1975, quan l'exèrcit nord-vietnamita va prendre la ciutat. És sinònim de fracàs militar.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid