Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1983 Mor en combat la guerrillera del FMLN Lilian Mercedes Letona

1983 Mor en combat la guerrillera del FMLN Lilian Mercedes Letona

01/08/1983 Tal dia com avui
1983- Mor en combat la guerrillera del FMLN Lilian Mercedes Letona 1983- Mor en combat la guerrillera del FMLN Lilian Mercedes Letona

El dia 1 d'agost de 1983 mor en combat la guerrillera del FMLN Lilian Mercedes Letona. Lilian Mercedes Letona Pérez (24 de setembre de 1954, Torí, Departament d'Ahuachapán, a l'occident del Salvador - 1 de agost de 1983) va ser la Comandant Clelia, considerada per la guerrilla una heroïna de la guerra revolucionària d'El Salvador que va morir en un combat entre el Front Farabundo Martí per a l'Alliberament Nacional (FMLN) i forces de govern del Salvador durant l'administració de president provisional Dr. Álvaro Magaña. El Salvador es trobava sortint de el període de la dictadura militar que datava de el règim del General Martínez. Les últimes eleccions presidencials s'havien celebrat el 1977 sortint electe oficialment el General Carlos Humberto Romero Mena encara que l'oposició va mantenir que aquest resultat era derivat de frau electoral sent la Unió Nacional Opositora (UNO) el veritable guanyador.

El seu pare va ser professor d'escola i la seva mare una petita comerciant. El 1972 es va graduar en l'especialitat de Pintura en el Batxillerat Nacional d'Arts, militant en aquest temps en el moviment estudiantil fins incorporar-se a l'Exèrcit Revolucionari de el Poble (ERP), promovent simultàniament la incorporació de la seva germana bessona Mercès de l'Carmen Letona Pérez1 ( comandant Luisa) qui més tard va arribar a ser responsable de l'Sistema Ràdio Vencerem.

Des de 1973, Lilian Mercedes va incorporar a molts obrers de les fàbriques de l'anomenat "Cinturó Obrer" de Sant Salvador a nuclis obrers clandestins de l'ERP. Es va incorporar a comandos guerrillers urbans i va participar en accions armades en què es van incloure preses de radioemisoras i accions de repartiment de propaganda revolucionària. El seu treball organitzatiu i d'agitació en els cercles obrers va ser molt determinant en la formació de les Lligues Populars 28 de febrer (LP-28).

Al gener de 1974, encara a l'edat de 19 anys, passa a la clandestinitat per la persecució desfermada contra les dues germanes i es va incorporar a la lluita armada, on va participar en la construcció d'estructures de el Partit de la Revolució Salvadoreña (PRS-ERP ) arribant a ser membre de Comitè Central (CC) en 1977. Estant en el CC va arribar a ser Primera responsable de el Front de Masses de l'PRS-ERP i participava en la preparació de l'ofensiva general de 1981 com a responsable general de les milícies a la zona de Sant Salvador i voltants quan va ser capturada el 11 de gener. Per 22 dies va romandre en condició de "desapareguda" a les presons clandestines de la Policia Nacional on va ser trobada per la Creu Roja Internacional sent traslladada a la Presó de Dones d'Ilopango. Mentre va estar a la presó d'Ilopango, Lilian Mercedes va organitzar el Comitè de Presos Polítics del Salvador, Secció Presó de Dones (COPPES).

Després de dos anys i mig a la presó, Lilian Mercedes va ser alliberada al juny de 1983 per mitjà d'una amnistia decretada pel Govern d'Unitat Nacional d'Álvaro Magaña i es va incorporar a l'front militar nord-oriental "Francisco Sánchez" de l'FMLN.

Posterior al seu alliberament, la Comandant Clelia a l'ésser entrevistada va declarar: "Jo tenia la certesa que en mans de l'enemic la meva vida no valia res, i que la vida d'un sol company que es trobés lliure desenvolupant qualsevol tasca per petita que semblés, tenia un valor infinitament més elevat. No anava, llavors, a lliurar a cap company, ni una sola casa. Primer morta ".

La seva mort en combat va ocórrer setmanes després del seu alliberament de la presó.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid