LLUITA INSTITUCIONAL
Guanyem vol que Girona protagonitzi una prova pilot per la Renda Bàsica Universal

La formació porta al ple una moció que insta l’Ajuntament a presentar-se com a ciutat candidata per desplegar el projecte acordat entre ERC i CUP

Insisteixen en la necessitat que la RBU s’acompanyi de polítiques en habitatge per evitar que l’elevat preu dels pisos “xucli tota la renda”

08/06/2021 Política

Guanyem Girona portarà al proper ple de dilluns una moció amb la voluntat que Girona es converteixi en l’escenari d’un dels primers plans pilot per introduir la Renda Bàsica Universal (RBU) a Catalunya. El text que presentarà el principal partit de l’oposició reclama que l’Ajuntament de Girona es situï com a candidata per tal que la Generalitat esculli la ciutat a l’hora d’implementar la prova pilot per la RBU pactada per ERC i CUP en el marc de la negociació de la investidura per a la presidència de la Generalitat. Cristina Andreu, regidora de la formació municipalista, ha celebrat aquesta “oportunitat” per desenvolupar “polítiques progressistes i innovadores” a la ciutat de Girona.

La RBU, és un ingrés estatal que rep tot ciutadà de ple dret i que no està condicionat per cap tipus de requeriment previ amb l’objectiu que tothom tingui assegurades les necessitats bàsiques cobertes i per tant que pugui fer un ús efectiu de la seva llibertat. La prova pilot desenvolupada en una zona de Barcelona entre 2017 i 2019 va reduir la inseguretat alimentària, les probabilitats de no poder pagar l’habitatge i va empoderar dones que per primera vegada van rebre un ingrés regular.

D’altra banda, La proposta d’acord que portarà Guanyem al plenari municipal, també contempla la posada en marxa d’una nova modalitat d’ajut municipal per fer front a l’emergència social. Aquesta proposta preveu que es seleccioni unes 40 famílies de la ciutat que no disposin de cap ingrés per fer front a les necessitats bàsiques durant un període de 12 mesos.. Els membres d’aquestes famílies rebrien una renda d’entre 200 i 800€ mensuals.

Des de Guanyem alerten que la introducció d’una RBU ha d’anar acompanyada de polítiques en habitatge. Així, el text que es portarà a ple demana també que el consistori gironí engegui un programa de mediació i gestió de conflictes i de prospecció d’habitatges liderat per una persona als barris on s’implementi la mesura per evitar que el preu de l’habitatge “xucli tota la renda”, cosa que per a Guanyem desvirtuaria l’experiment. En aquest sentit, la regidora Andreu ha recordat que els 4 milions d’inversió en compra d’habitatge introduïts per la seva formació als acords amb el govern del passat març són una primera passa “per revertir anys d’abandonament de la política habitacional a la ciutat”.