Homenatge
Ràdio Arrels recorda Eliane Thibault Comelade

Divulgadora gastronòmica nord-catalana va morir ahir als 93 anys. És l’autora nord-catalana que més llibres va publicar.  L'any 2009 va rebre la creu de Sant Jordi. Escolteu l'emissió de Ràdio Arrels, Memòria dedicada a Eliane Thibault Comelade

08/04/2021 Memòria històrica

L'autora nord-catalana Eliane Thibault Comelade (Rigardà, Conflent, 1928) ha mort aquest dimarts als 93 anys. Thibault es va dedicar a la recerca i la divulgació gastronòmica i es va especialitzar en la cuina catalana. Formada en higiene i ciències de l'alimentació, es va integrar al Cercle d'Investigació i Documentació Médiéval de Catalunya (CIDOMCAT), i a finals dels 60 va publicar el seu primer llibre en català, Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava (Barcino, 1968), inici d’un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional.

Filla de mestres d’escola, Eliane Comelade tenia 11 anys quan veu arribar els milers d’exiliats republicans al camp d’Argelers. Els seus pares negociaran amb la policia francesa per fer sortir del camp diversos refugiats, entre ells el pintor Nicolau que més tard fugirà cap a Veneçuela. Havent cursat estudis superiors en higiene i ciències de l’alimentació a París, on va sortir primera de la seua promoció, publica diversos manuals pedagògics d’un camp encara quasi verge.

Torna a Perpinyà on coneix l’historiador Josep-Maria Batista i Roca, polític català exiliat al Rosselló que l’introdueix a la cultura catalana i a finals dels 60 va publicar el seu primer llibre en català, Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava (Barcino, 1968), inici d’un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional.

Va ser l’inici d’un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional. Especialista de la cuina catalana a l’edat mitjana, Eliane Comelade va engegar als anys 70 un enorme treball de recerca sobre el període medieval als arxius de Montpeller i de Barcelona. La seua obra mestra La Cuisine Catalane en 2 volums encara és regularment reeditat des del 1978.
Eliana Comelada, és la mare del pianista i compositor Pascal Comelade.