1-M
Bateria d’actes en motiu de la diada del Primer de maig a Reus

La Plataforma Anticapitalista 1er de Maig de Reus organitza una serie d’actes previs i una concentració per conmemorar la diada del Primer de maig, Dia Internacional de la Classe Treballadora

29/04/2021 Laboral

Després de tres anys sense actes pel 1r de Maig a Reus, aquest any la Plataforma Anticapitalista pel 1er de Maig ha convocat una concentració i una sèrie d’actes previs en el marc de la jornada reivindicativa del moviment obrer mundial. Els actes els emmarquen sota el lema ‘Unides i organitzades, els drets es guanyen lluitant’.

La concentració serà el mateix dissabte, 1 de maig, a les 11:30h a l’avinguda del Carrilet, amb diverses intervencions dels sindicats i actuacions musicals. A les 19h de la tarda, com és habitual, hi haurà l’acte unitari a Tarragona. La Plataforma continua lligant la història del moviment obrer amb les actuals lluites sindicals i socials, “perquè tenim memòria i perquè seguim lluitant unides i organitzades contra l'explotació, la precarietat, les desigualtats, la repressió i les injustícies socials”, explica.

Pel que fa als actes previs, dimecres 28 d’abril a les 19h es farà la presentació del llibre ‘Visca la Terra i visca l’Anarquia 2’ a càrrec de l’autor i militant de la CGT Jordi Martí Font. Aquest llibre, publicat per Editorial Calumnia, és la segona part d’un altre, 'Visca la Terra i Visca l’Anarquia', publicat en la mateixa col·lecció, en què l’autor exposava els seus pensaments i les seves teories, sobre l’anarquisme i el fet nacional als Països Catalans.

Dijous 29 d’abril a les 19h, també a la plaça de la Farinera es durà a terme la xerrada xerrada 'Els feliços anys vint a Reus: pistolerisme i conflicte social', a càrrec de l'historiador Joan Navais. A la dècada dels anys vint del passat segle, Catalunya fou l'escenari d'un greu i sagnant conflicte conegut amb el nom de pistolerisme que va enfrontar, d'una banda els cercles més conscients i combatius de l'obrerisme, i de l'altra els aparells de l'Estat, la patronal i els mitjans conservadors. El conflicte i la violència social també van colpejar i crispar la societat reusenca, en especials els anys 1920 i 1921, en que van sovintejar els tirotejos i atemptats, en els que una de les víctimes fou l'alcalde Manuel Sardà.

Finalment, divendres 30 d’abril a les 19h a l’estàtua del gegant indi hi tindrà lloc l’inici d’una ruta dramatitzada per diversos llocs històrics del moviment obrer de la ciutat de Reus. Tot i que en cas de pluja, les dues xerrades es faran a la sala d’actes del Casal Despertaferro, al carrer Martí Napolità, 7.

La Plataforma Anticapitalista pel 1er de maig que està formada per diferents sindicats i organitzacions polítiques som la Confederació General del Treball (CGT), la Intersindical-CSC, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), i el Sindicat d'Habitatge de Reus. Les activitats compten amb el suport del Casal Despertaferro, el Casal La Bullanga, Arran Reus i Endavant Baix Camp.