Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Nacions sense estat
Mapa "Europako estaturik gabeko nazioak"

Cal esmentar, així mateix, els clàssics mapes de l'Institut català CIEMEN, pioner en la investigació de les nacionalitats europees, i el mapa de l'especialista bretó Mikael Bodiore-Penlaez, "Europako Nazioak", que té una versió en euskera.

18/02/2021

El Centre Cultural Koldo Mitxelena de Donostia ha acollit la presentació del mapa de les nacions sense estat d'Europa "Europako estaturik gabeko nazioen mapa", de Naziogintza Taldea. L'autor és Asier Sarasua Garmendia, és un mapa amb un enfocament totalment original en comparació amb altres mapes fets fins ara a Europa. La presentació va anar a càrrec de Josu Albero, Edurne Alegria, Luken Etxabe i del propi autor,Asier Sarasua.

Dos són els mapes dels Pobles d'Europa realitzats a Euskal Herria en els darrers 30 anys: "Europa, etniak eta Herriak", de Josu Tellabide (1990), que recull 123 nacions i les seves dades més significatives. I "Herrien Europa", de l'Institut Europa dels Pobles, que té 124 nacions. Cal esmentar, així mateix, els clàssics mapes de l'Institut català CIEMEN, pioner en la investigació de les nacionalitats europees, i el mapa de l'especialista bretó Mikael Bodiore-Penlaez, "Europako Nazioak", que té una versió en euskera. 

Naziogintza Taldea, que un dels objectius fundacionals és el de promoure les relacions amb altres nacions sense Estat d'Europa i informar el públic basc sobre elles, no ha volgut amb aquest nou mapa fer un més com els anteriors. Per el contrari, ha buscat fer una aportació original; per això, ha restat protagonisme als Estats i se l'ha donat a les nacions sense Estat d'Europa. A les nacions que no apareixen en els mapes convencionals d'Europa: la basca, la catalana, l'escocesa, la flamenca o la corsa, entre d'altres. Els Estats només apareixen citats al mapa quan contenen en el seu si nacions sense Estat, per situar políticament a aquestes. 

Es pot dir, per tant, que es tracta d'un dels primers mapes fets a Europa amb aquestes característiques, al que el diferencia dels mapes citats anteriorment. 

El mapa recull algunes de les característiques de les 17 nacions que hi apareixen: el nom en basc i en la llengua autòctona, la bandera, la població total i el nombre de parlants de la llengua autòctona. 

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid