25-N
Mobilitzats contra la violència masclista

Des de l'inici del 2020, 26 dones i un infant han estat assassinades per violència masclista. Sis  d’aquests feminicidis s’han donat durant el període de confinament quan les condicions de vulnerabilitat eren més extremes.

 

25/11/2020 Gènere

Aquest dimecres 25 de novembre es commemora el Dia Internacional Contra la Violència vers les Dones. Aquesta data va ser establerta durant el “Primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe” (Bogotà – Colòmbia) el juliol de 1981, tot i no ser reconeguda per la ONU fins al 1999.

Aquesta trobada serví a les dones per denunciar la seva realitat: violència de gènere en l’àmbit domèstic, violacions, assetjament sexual i, també, les tortures i abusos que rebien les preses polítiques.

S’escollí el 25 de novembre en homenatge a les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa) que foren durament assassinades aquest mateix dia de l’any 1960. Totes tres germanes, activistes polítiques, fidels opositores al règim de Rafael Trujillo (1930-1961) a la República Dominicana, han estat considerades referents de lluita i resistència.

Així, com cada 25 de novembre, hem d’alçar un crit contra les violències masclistes, amb un record especial per a les víctimes assassinades, violades i assatjades.

Aquesta és la màxima expressió, dins del sistema patriarcal, dins d’un conjunt de violències que es desenvolupen a tots els àmbits de la vida de les dones: al món laboral, a casa, al carrer, als espais d’oci, etc, i que s’agreugen encara més davant de situacions com la precarització i l’empobriment, la migració, la fugida de la guerra, el viatge i la recerca de refugi, el racisme, la xenofòbia, la tracta…

El 25 de novembre coincideix amb diversos exemples que ens mostren fins a quin punt està arrelada socialment la cultura de la violació. La ideologia masclista cosifica les dones, devalua la seua voluntat, qüestiona les seues veus i fins i tot les culpabilitza de les violències de les quals són víctimes. Els mitjans de comunicació participen en el desenvolupament d’aquesta cultura de la violació, i fins i tot el sistema judicial multiplica la victimització de les dones agredides amb qüestionables procediments que, sovint, mostren el biaix ideològic de les persones que haurien de garantir l’impartició de justícia.

Com sempre, el desenvolupament de mesures i recursos públics contra les violències masclistes no ha estat prioritari. No han comptat amb la necessària dotació de pressupostos i recursos, ni ha estat portada a tots els àmbits (educació, sanitat, justícia, etc.). I la situació fa evident que cal convertir en prioritàries aquestes polítiques integrals.

Ens calen mesures efectives per a la prevenció i eradicació de les violències masclistes, que han de restar assenyalades per sempre com a les greus vulneracions que són contra els drets fonamentals de la meitat de la població, contra el seu dret a decidir. Aquestes mesures han de partir de les pròpies dones i les organitzacions feministes, han de tindre per objectiu l’empoderament de les dones i han d’estar sempre sotmeses a les seues necessitats específiques.

El 25 de novembre, també tindrem molt presents les dones que han patit persecució política, que estan empresonades o amenaçades de ser-ho pel seu compromís amb el dret a decidir i l’autodeterminació dels pobles, l’exercici ple de la democràcia.

 

Mobilitzacions

Granollers: 24N 1h Plaça Josep Barangué

Tarragona: 25N 19h Plaça de la Font

Reus: 25N 19:30 Plaça del Mercadal

Terrassa: 24N 19h Raval de Montserrat

Sabadell: 25N 19h Carrer Sant Josep

Sant Cugat: 25N 18:30 Plaça Lluís Millet

Barcelona:
Les Corts: 25N 19:30 Plaça Concordia

Poblenou: 25N 19h Rotonda del Casino

Ciutat Vella: 25N 18:30 Plaça Sant Pere

Castelló: 25N 19h Plaça Major

Vic: 25N 19:30 Plaça del Carbó

Manresa: 25N 18h Ben Plantada

Lleida: 24N 29h Plaça Sant Joan | 25N 19h Plaça Catalunya