No tenim rei
Milers de persones cremen fotografies del rei espanyol

Crema popular de fotografies del monarca com a preludi a la visita de demà a Barcelona sota el lema "A Catalunya, ni rei ni corona. Independència!"

08/10/2020 Política
Milers de persones s’han concentrat arreu del país per cremar fotografies del rei Felip VI, el dia abans que l’Estat espanyol l’enviï a Catalunya acompanyat del president Pedro Sánchez. Una vegada més, deixem clar que Catalunya no té rei.

La resposta a aquesta nova provocació de l’estat opressor no pot ser una altra que el nostre rebuig més enèrgic. Amb aquesta acció fem evident que no els volem aquí. Felip VI és el màxim representant d’una institució corrupta, injusta i antidemocràtica que actua impunement amb la complicitat i connivència del Govern espanyol.

A la crema feta a la plaça Sant Jaume de Barcelona, una de les més de 180 concentracions confirmades que s’han fet arreu de Catalunya, la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha posat en valor, un cop més, “la gran resposta popular a la monarquia espanyola”. Ha deixat clar que “els borbons només han governat a Catalunya per dret de conquesta”. Es tracta d’una institució basada en la repressió i els valors antidemocràtics, “tal com va tornar a demostrar Felip VI al 3 d’octubre de 2017”, ha conclòs Elisenda Paluzie.

L’acció d’avui no només pretén denunciar la indignitat de la monarquia, sinó també vol ser una defensa dels drets fonamentals i la llibertat d’expressió. Cal recordar que a l’any 2018 l’Estat espanyol va ser condemnat pel Tribunal Europeu de Drets Humans per dictar pena de presó a Enric Stern i Jaume Roura que van cremar una foto dels reis espanyols l’any 2007 a Girona.

Amb aquesta crema popular, l’Assemblea ha començat a escalfar motors per a la mobilització de demà a Barcelona, una gran cadena humana que anirà de l’Estació de França a l’estàtua de Colom. Amb aquestes mobilitzacions, l’entitat es reafirma enèrgicament en la consciència antimonàrquica i en el compromís entusiasta a favor de la construcció d’una República catalana al servei de les persones.

El rei Felip VI i el president espanyol, Pedro Sánchez, venen a Catalunya justament quan fa una setmana que es commemorava el tercer aniversari de l’1 d’Octubre i el 3 d’octubre, i pocs dies després d’un dels atacs més flagrants contra les institucions catalanes amb la inhabilitació del president Quim Torra.