Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sanitat
La CUP exigeix que Salut no es quedi al marge i doni solucions a les reivindicacions dels i les MIR

a formació mostra el suport a les vagues convocades pels residents i demana la compareixença de les patronals sanitàries i l’ICS davant la seva instransigència

09/10/2020 Salut

La CUP expressa de forma clara i contundent el suport a la vaga dels MIR i a la seves reivindicacions i insta a la resta de grups parlamentaris a fer comparèixer al Parlament a les patronals davant del seu comportament intransigent. 

Davant les dues convocatòries de vaga de les MIR per denunciar la manca de voluntat de les patronals sanitàries i l’ICS per donar respostes a la seves seves demandes de millora de les condicions laborals, la retribució i la formació - la majoria ja previstes per la llei -, la CUP Crida Constituent fa una crida al Departament de Salut i a la consellera Alba Vergés a “no mirar cap a una altra banda” i donar una solució a les treballadores. La formació anticapitalista també ha instat a la resta de forces amb representació al Parlament de Catalunya a fer comparèixer als representants de les patronals a la comissió de Salut. 

Actualment, els i les MIR es troben en una situació de vulneració dels seus drets laborals on ni tant sols es respecten les hores de descans establertes per la llei. A Catalunya, hi ha residents que es veuen obligats a realitzar la seva jornada ordinària després de guàrdies de 24 hores, de forma completament il·legal. 

Tampoc es respecta el descans mínim setmanal de 36 hores ininterrompudes, amb les conseqüències que això comporta. La falta de descans és perjudicial tant pels residents com pels seus pacients, que es veuen atesos per personal exhaust. 

Tot i les diferències entre els diferents sistemes i convenis, és comuna una retribució de la jornada ordinària, sense guàrdies, que oscil·la entre els 900 i els 1.100 euros mensuals, en el cas d’un resident de primer any, amb petits increments durant els següents anys. Això converteix els MIR en els treballadors pitjors retribuïts de tot el sistema públic de salut. Aquest procés de precarització laboral a més, va en detriment del principal objectiu del sistema MIR: la formació. 

Davant d’aquesta greu situació, les principals reivindicacions dels i les MIR són que el 15% de la jornada ordinària es destini a formació de la seva especialitat i disposar de 10 dies a l'any per participar en actes formatius; que les jornades siguin de 35 hores setmanals i es compleixin les 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies, així com les 36 de descans setmanal; un increment en el sou base i en el pagament de les hores de guàrdia.

Davant d’aquesta realitat, la CUP mostra tot el suport a les convocatòries de vaga dels i les MIR, critica que ara mateix el Departament de Salut és part del problema quan hauria de ser part de la solució i exigeix condicions dignes per les treballadores, ja que aquestes beneficiaran al conjunt de la societat i els pacients del present i del futur.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Alhora i la CUP
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid