LLUITA INSTITUCIONAL
Guanyem Girona proposa una declaració institucional de cares a garantir la llei de regulació del lloguer

La regidora Cristina Andreu es mostra optimista amb la possibilitat que tots els grups municipals signin la declaració institucional que promou Guanyem Girona i demana un compromís seriós del govern de cares a l’aplicació immediata de la llei i la dotació de recursos i publicitat perquè així prosperi la regulació del preu de lloguer a la ciutat.

02/10/2020 Política

Guanyem Girona ha explicat avui que ha presentat una proposta de declaració institucional de cares al proper ple del dimarts 13 d’octubre a fi de garantir el compliment immediat de la llei 11/2020 que ha promulgat el Parlament de Catalunya el passat 18 de setembre. La necessitat d’una llei com la que s’ha publicat era compartida per molta gent que ha treballat al llarg d’aquests mesos en el seu contingut i que ha estat impulsada pel Sindicat de Llogateres i altres entitats socials del territori, explica Andreu.

Aquest marc regulatori ve a defensar, una vegada més, l’accés a la vivenda i un lloguer a preu assequible per a totes les famílies catalanes. L'accés a l’habitatge ha sigut i continua sent un dret no garantit per part de l’Estat per múltiples i diferent causes: contractes de curta durada, preus per sobre el preu de mercat, manca de parc d’habitatge públic de lloguer, monocultiu turístic a ciutats del territori que han tret del mercat d’habitatge pisos que abans es feien servir per vivenda, pisos buits en mans de bancs i fons voltors com a conseqüència directa de la crisi del 2008, entre d’altres.

En aquest sentit, segons explica Andreu, és necessari dotar de recursos i eines a la ciutadania perquè pugui exercir efectivament els drets que estableix la nova regulació i per tant és necessari un compromís seriós de part de tot el consistori.

Donar publicitat a la nova regulació

Com a conseqüència directa de la promulgació de la nova llei de regulació de lloguer, s’obre un marc de protecció per als gironins i les gironines i per tant, Andreu ha remarcat que és urgent que el govern comenci a donar-li publicitat immediata al contingut de la disposició legal i als seus beneficis i que la gent sàpiga cap a on està permès que el seu contracte de lloguer pugi o quines són les eines que ara s’han habilitat per poder protegir-se de l’especulació immobiliària. Aquí es posa de relleu, novament, la necessària iniciativa i paper de mediador que ha de desenvolupar el govern de la ciutat, en la defensa del dret a un habitatge digne. Sens dubtes, apunta Andreu, les entitats que defensen el dret a l’habitatge i que a la nostra ciutat tenen un paper fonamental, tindran molta tasca a desenvolupar les properes setmanes.