amazics
El Canal 33 emet el documental "Amazics. Una diàspora forçada"

Aquesta anit a partir de les 22.10h. Un reportatge sobre el poble amazic que, amb una migració molt important a Catalunya converteix la seva llengua, el thamazic, en la tercera comunitat lingüística al Principat, després del català i el castellà .

26/10/2020 Internacional

El Canal 33 emet aquesta nit el documental Amazics. Una diàspora forçada. Un reportatge de Norma Nebot, produït per l'Associació de Periodisme Fora de Quadre i per la Casa Amaziga de Catalunya.

Més de la meitat dels 230.000 marroquins que viuen a Catalunya són amazics, la població autòctona del nord d'Àfrica, previs a l'arribada dels àrabs.

Des dels anys 60, Catalunya ha esdevingut un dels seus principals destins. Inicialment es tractava d’amazics procedents principalment de la zona del Rif, al nord, però des dels anys 90 la migració amaziga ha crescut i el seu origen s’ha diversificat. Osona, el Baix Llobregat, el Maresme i l’Empordà són els nuclis on es concentra la població d’origen amazic rifenya, i a Sabadell, Cornellà de Llobregat, Manresa i Tortosa prevalen els del sud-est del Marroc. 

Els amazics són una de les poblacions més precaritzades del Marroc, i això genera un continu de joves que arrisquen la vida per migrar i que sovint perden la vida pel camí.

Mentre la riquesa de la seva regió se'n va fora de la zona. Un exemple és la mina de plata d'Imider, que explota una empresa del rei Mohamed IV, que sobreexplota els aqüífers de la zona i genera residus que perjudiquen l'agricultura de la zona.