Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
«Algú pensa que el poder judicial, avalat pel rei en la seva ofensiva contra Sánchez, s'hi posarà bé per revisar penes o informar a favor d'indults?»
Búnquer en peu de guerra
28/09/2020 Hemeroteca
Ferran Casas. Foto: Nació Digital Ferran Casas. Foto: Nació Digital
Pedro Sánchez va arribar a la presidència del govern espanyol amb la idea de "desescalar" el conflicte polític a Catalunya per assegurar-se aliances o no alimentar argumentalment l'espanyolisme conservador. Considera que el diàleg -sense que calgui arribar a la negociació dels assumptes de fons- sumat a mesures com ara reformar el codi penal o tramitar els indults poden fer que l'independentisme perdi suports o sobrevisqui només com un anhel romàtic. Si fa o no fa, com el republicanisme a les seus del PSOE.

I una de les darreres mesures que ha pres la Moncloa -tenint en compte que si la sentència d'inhabilitació definitiva de Quim Torra no arribava aquesta setmana, ho faria la vinent- és desaconsellar la presència de Felip VI a l'acte de graduació de l'Escola Judicial de Vallvidrera. Les entitats i partits independentistes ja preparen mobilitzacions i, segons sembla, els Mossos ja estan en alerta màxima. Si hi ha tensió caldrà observar les diferències amb el que va passar fa un any després de la sentència del Suprem.

L'absència del rei ha encabritat de forma ben visible el poder judicial, que s'ha sentit menyspreat i ofès per l'absència del monarca. El lliurament dels despatxos de l'Escola i la inauguració de l'any judicial, que es va fer fa uns dies al Tribunal Suprem de Madrid, són les dues fotos anuals de la cúpula dels jutges amb el cap de l'estat. Segons el president del Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, el simbolisme i protocol de l'acte s'ha vist totalment desvirtuat. No passa res, en canvi, perquè es trenqui una altra tradició i enguany no s'hi convidi la consellera de Justícia. Ja se sap que el poder autonòmic és una graciosa concessió de sa majestat de la qual se'n pot prescindir quan fa nosa i espatlla la foto.

Era previsible l'emprenyada de la cúpula judicial, que ha acabat l'acte a Vallvidrera bramant "visca el rei!" després del discurs d'alt voltatge de Lesmes, que està en funcions al càrrec per la negativa del PP a renovar el poder judicial i que va ser alt càrrec dels governs d'Aznar. El que potser no ho era tant és que Lesmes expliqués, amb el vist-i-plau del Palau de la Zarzuela, que el monarca compartia el seu malestar i que aquest li havia trucat per manifestar-li el seu desig de ser-hi malgrat els consells de Sánchez. El president espanyol ja ha estat atacat per totes les faccions i organitzacions de la dreta pel que consideren que és plegar-se a un veto popular dels independentistes al cap de l'estat. El vicepresident Iglesias i el ministre Garzón han fet visible el malestar de l'ala esquerra de l'executiu fent evident la crisi institucional.

El cert, però, és que Felip VI té un problema amb Catalunya. No pot posar-hi els peus en un context de normalitat. És un problema que ell i els poders durs de l'Estat, des del judicial a les clavegueres, han creat i que no volen resoldre. Sánchez constata a cada moviment, a cada nou desafiament, fins a quin punt serà car resoldre el problema polític sense entrar a les qüestions de fons i ser valent per assumir riscos. O és que algú es pensa que el poder judicial, envalentit en la seva ofensiva contra el govern del PSOE i Podem pel cap de l'estat, s'hi posarà bé per revisar penes o informar a favor dels indults? Si Sánchez vol fer la truita, haurà de trencar ous.
Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid