Això no és Minneapolis?
21/06/2020 Albert Blasco Rio

George Floyd fou assassinat per un policia posant-li el genoll sobre el coll durant 8 minuts i 46 segons. 8 minuts i 46 segons per fer esclatar la ràbia contra el racisme sistèmic als Estats Units. El fet va passar a Minneapolis, Minnesota, i dijous farà un mes d’aquesta brutalitat que ha indignat, conscienciat i mobilitzat milions de persones arreu del món. La brutalitat de les imatges registrades de l’assassinat ens ha corprès a tots. Ens indigna, ens repugna i sortim al carrer en solidaritat amb la lluita contra el racisme institucionalitzat d’EUA. Als polítics també els indigna i els repugna el que passa a la malanomenada democràcia més gran del món.

Per què ens indigna menys el que passa a casa nostra? Per què no ens mobilitzem igual pel racisme institucional del nostre país? Vull creure que és per desconeixença, i realment és així. Daniel Jiménez, jove gitano d’Algecires, fou detingut l’1 de juny per la policia i va aparèixer mort uns dies després. Manuel Fernández Jiménez, mort en una cel·la aïllada a Castelló. Només per posar alguns exemples. El cas del racisme sistèmic contra el poble gitano té dos problemes; el silenci de les famílies gitanes (per por) i el menyspreu encara existent vers els gitanos en la nostra societat. Potser algú que estigui llegint aquest article pugui pensar que ‘’alguna cosa estarien fent’’. El tòpic que diu que tots els gitanos són delinqüents segueix ben viu. Els assassinats de gitanos poden semblar aïllats, però no ho són. Ni els polítics ni els ciutadans ho denuncien, en part pel silenci dels gitanos.

Deixant de banda els abusos policials, l’antigitanisme (que no és exclusiu de Catalunya ni de l’Estat espanyol) es veu reflectit en molts àmbits. Treball, administracions, habitatge, etc. I així podríem seguir enumerant casos i casos. Per això tampoc ens mobilitzem…

És cert que cada cop hi ha més consciència. Un bon exemple és la campanya #RegularizaciónYa i les mobilitzacions que demanen millores i papers per a les persones migrades. Sobre l’antigitanisme encara hem d’avançar, i molt.

Això no és Minneapolis? Les comparacions són odioses, però aquí les persones racialitzades, i molt especialment el poble gitano, també pateixen abusos policials i racisme sistèmic.