Memòria Històrica
Manifest i actes per recordar el 80è aniversari de la fundació del FNC

Exmilitants del FNC han elaborat un manifest i es preparen els actes per recordar el 80è aniversari de la fundació del FNC, l’arbre del qual nasqueren les organitzacions de l’esquerra independentista

02/05/2020 Història
El Front Nacional de Catalunya (FNC). El Front Nacional de Catalunya (FNC).
Homenatge del FNC a Josep Armengou Homenatge del FNC a Josep Armengou

Amb motiu de 80è aniversari del naixment del Front Nacional de Catalunya (FNC) -sigles que no mantenen cap relació amb el partit de trets xenòfobs i que en va usurpar el nom el 1999-, nombrosos exmilitants del FNC han elaborat un manifest que adjuntem. També anuncien un conjunt d'actes per commemorar la creació d'aquesta organització independentista que va iniciar el seu camí amb la resistència i en la lluita antifeixista. 

 

El record i la memòria

Enguany aquest 4 de maig, la Comissió 80 anys del FNC, havia pensat fer tot un seguit d’actes per donar a conèixer aquell grup de patriotes que s’organitzaren per l’alliberament de Catalunya, i que col·laboraren amb la resistència europea en la lluita contra el nazifeixisme durant la Segona Guerra Mundial, i posteriorment amb la seva activitat política de primera línia, en la defensa del poble català durant 50 anys, fins la seva integració a ERC el 1990. La situació de confinament i immobilitat, ens ha impossibilitat, tal i com havíem pensat, de fer cap acte públic de reconeixement a aquell grup de catalans que un mes abans de l’ocupació de París per la Wehrmacht, decidiren que tot i l’adversitat de la situació militar, que només la lluita podria portar la victòria.


Serveixi aquesta breu nota, com a record del seu sacrifici en la defensa dels interessos dels sectors populars i del dret a l’autodeterminació de la nació.

 

Manifest en el vuitantenari de la fundació del Front Nacional de Catalunya (FNC)

(De la sembra a la collita)


El 04/5/1940 es fundà a París, al número 39, de la rue Marois, l’organització patriòtica resistent que dos anys després s’anomenà Front Nacional de Catalunya FNC.

Els sotasignats, antics militants, perseguits, i empresonats per la seva militància al FNC, junt amb amics i estudiosos de la trajectòria del FNC, han cregut convenient fer un seguit d’actes per difondre la trajectòria de l’organització que, agafant el relleu a Estat Català (EC) i Nosaltres Sols! (NS!), inicià les primeres accions de resistència en el període (1939-1947). També la seva col·laboració amb els governs francès, britànic, polonès i nord-americà durant la Segona Guerra Mundial, que va permetre que unes 800 persones, militars, jueus, pilots d’aviació, poguessin fugir de l’Europa ocupada. Al llarg dels anys, el FNC va mantenir viu l’esperit patriòtic de lluita contra la dictadura.

El FNC fou el tronc de l’arbre del qual nasqueren les organitzacions de l’esquerra independentista: Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), PSAN-p, Independentistes dels Països Catalans (IPC), Comitès Solidaritat Patriotes Catalans (CSPC), Moviment Defensa de la Terra (MDT), que amb el seu combat han permès la persistència de la nació.

El llarg camí de l’independentisme fins a l’octubre de 2017, és el resultat de la continuïtat del fil conductor dels que no es rendiren el 1939, fins els defensors de les urnes del primer d’octubre de 2017, l’esforç d’uns i altres ens ha permès avançar en el procés d’alliberament nacional i social, en el camí de l’exercici del dret a l’autodeterminació de la nació completa.


Visca la Terra!
Països Catalans, 26 de gener de 2020

 Els sotasignants:
Xavier Alcalde Pena
Agustí Barrera Puigví
Jaume Domènec Domènec
Teresa Clota Pallà
Oriol Falguera Ribas
Josep Ferrer Ferrer
Joaquim Ferrer Mallol
Josep Maria López LLaví
Jaume Renyer Alimbau
Fermí Rubiralta Casas
Carles Sastre Benlliure
Robert Surroca Tallaferro
Àlvar Valls Oliva
Joana Viusà Galí

 

Contacte amb el projecte:

       Mail: Comissio80anysFNC@fnc.cat / 80anys@fnc.cat

Web: www.fnc.cat

 Twitter: @com_80anysFNC

Instagram: 80_anys_fnc 

Facebook: Comissió 80 anys del FNC