Català
La Plataforma per la Llengua reactiva el portal canvia.cat, una iniciativa per promoure canvis a favor del català

Canvia.cat és un portal d'enviament de peticions a empreses o institucions per reclamar l'ús normal i legal de la nostra llengua en determinats àmbits on no hi és present. La iniciativa obre un espai per escoltar quins són els àmbits que generen més inquietud entre els usuaris pel que fa a la falta de presència i ús de la nostra llengua.

18/05/2020 Llengua

La Plataforma per la Llengua ha renovat i activat de nou el portal canvia.cat. Aquest web permet que els usuaris puguin reclamar, amb un sol clic, els seus drets com a catalanoparlants a les campanyes que hi ha obertes i, ara també, que en puguin proposar de noves.

Amb canvia.cat, l'ONG del català recupera les campanyes que ja havia posat en marxa els darrers anys per seguir recollint suport a favor d'aquestes reclamacions. Es tracta de les peticions perquè PlaymobilEA Sports -com a creadora del joc FIFA- i LinkedIn incloguin el català a les seves instruccions, jocs i interfícies. A totes aquestes, cal sumar-li la darrera campanya dirigida a Disney+, en què se li exigeix que no discrimini els usuaris catalanoparlants i publiqui aquelles pel·lícules que ja té doblades al català. En total, aquestes peticions ja acumulen més de 80.000 suports.

canvia.cat cada vegada que un usuari se suma a una petició s'envia automàticament un correu electrònic a l'empresa afectada recordant-li aquesta demanda. Mentrestant, des de l'entitat també els fem pressió per altres canals, tot reclamant-los els nostres drets. En definitiva, el que fem és insistir a aquestes companyies que manifestament expressen que no volen complir la legislació lingüística, com ha expressat, per exemple, Playmobil.

"Fes-nos la teva proposta!"

A més, la principal novetat del nou canvia.cat és que els usuaris poden proposar les seves peticions per ajudar a millorar la situació del català en algun àmbit en concret. D'aquesta manera, tothom qui ho desitgi pot enviar una proposta que servirà per copsar quins són aquells àmbits, empreses, serveis o productes que més inquietud generen pel que fa a la manca de presència de la nostra llengua.

Aquesta informació serà de gran ajuda per a la Plataforma per la Llengua, que valorarà i estudiarà totes les propostes per mirar quines poden ser més efectives amb l'objectiu d'aconseguir canvis reals. Tot i que l'entitat no es compromet a posar en marxa totes les iniciatives que es demanin, sí que serviran per tenir un coneixement més general de la situació i de les inquietuds dels catalanoparlants per millorar el reconeixement de la llengua i dels drets lingüístics dels catalanoparlants arreu del domini lingüístic.