Sobiranisme
L’ANC es compromet amb l’eradicació de les violències masclistes i LGTBIfòbiques

L’entitat ha celebrat el darrer ple ordinari d’aquest mandat de manera virtual. El Secretariat ha debatut la situació política actual, ha seguit desenvolupant les línies marc de l’11-S, ha aprovat l’adhesió de l’entitat a la plataforma global International Progressive i ha aprovat un protocol d’actuació davant violències masclistes i LGTBIfòbiques.

18/05/2020 Política

Aquest dissabte s’ha celebrat el darrer ple ordinari de l’actual Secretariat Nacional, atès que del 10 al 13 de juny se celebren les eleccions per escollir-ne el proper. El ple s’ha celebrat per videoconferència amb una durada de 10 h degut a la quantitat de temes a tractar. Ha estat un ple emotiu, ja que diversos secretaris actuals s’han acomiadat perquè no podran continuar en el proper mandat, ja sigui perquè han esgotat mandats o bé perquè no es presenten a la reelecció.

L’Assemblea pren un compromís públic i ferm per l’eradicació de les violències masclistes i LGTBIfòbiques

Coincidint amb el dia internacional contra la LGTBIfòbia, el Secretariat Nacional ha aprovat un protocol d’actuació davant violències masclistes i LGTBIfòbiques.

Tot i que des de l’any 2018, l’Assemblea ja disposava d’un protocol per a una manifestació lliure d’agressions masclistes i LGTBIfòbiques, que ha incorporat a l’organització de les mobilitzacions de l’11 de Setembre, l’entitat ha volgut fer un pas més per contribuir a la construcció d’una societat respectuosa amb els valors de l’equitat, la igualtat, la diversitat i la llibertat.

El nou protocol té com a objectiu prevenir i actuar davant de conductes d’assetjament sexual, per raó de sexe o per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, entre les persones que formen part de l’Assemblea Nacional Catalana.

Amb aquest protocol l’Assemblea vol prendre un compromís públic i ferm per l’eradicació de les violències masclistes i LGTBIfòbiques en totes les seves formes i expressions.


Adhesió de l’Assemblea com a membre de la plataforma global International Progressive

El Secretariat Nacional de l’Assemblea va aprovar adherir-se com a membre de ple dret a la International Progressive i així formar part des del principi de l’existència d’aquesta xarxa per participar en campanyes i iniciatives internacionals i per poder amplificar el missatge polític de l’Assemblea i del moviment independentista català.

La plataforma International Progressive (IP) és una iniciativa de recent creació que agrupa sindicats, organitzacions d'alliberament indígenes, partits, centrals de treballadors, organitzacions antiracistes, col·lectius feministes, sindicats de pagesos o arrendataris, associacions LGBT +, grups d'afinitat, de pressió, assemblees populars, i qualsevol altra forma d’organització política d’arreu del món que defensi drets col·lectius, de caire econòmic, social, civil o polític.

Aquesta adhesió és un pas més en la ingent tasca que està fent l’Assemblea a nivell internacional aquest secretariat i se suma a altres iniciatives que s’han portat a terme aquest mandat, com la Iniciativa Ciutadana Europea o la denúncia davant del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de Nacions Unides, així com l’adhesió de l’entitat a l’UNPO, Organització de Nacions i Pobles No Representats.


La independència com a oportunitat per construir un futur millor aquest 11-S

L’Assemblea considera que la crisi actual ha evidenciat que no tenim les eines suficients per gestionar el país. El confinament, mitjançant l’ús abusiu de l’estat d’alarma, s’ha fet servir per retallar drets. La independència és l’única eina que tenim de construcció nacional per poder superar aquesta crisi amb garanties.

En aquesta crisi s’ha evidenciat també el poder de les xarxes de col·laboració ciutadana, l’activisme, l’associacionisme i el voluntariat. Per això, aquest 11-S l’Assemblea es vol adreçar a tota la ciutadania, i destacar que el poder és a les seves mans, amb un discurs independentista propositiu i constructiu.

A més a més, valora que cal tenir en compte el context actual i preveure tots els possibles escenaris per tal d’assegurar la possibilitat de participació de tothom, alhora que es garanteixi la salut pública, i s'assegura que es compleixen les mesures de seguretat i distància social necessàries. El context ens permet també ser innovadors i no ser presoners de formats anteriors.

Per això des de l’Assemblea es treballa en una acció mixta, amb un component virtual i un de presencial i amb un format descentralitzat. Fins a l’1 de juny, les Assemblees de base tenen temps per poder fer arribar propostes que s’adaptin a aquest relat polític i format.