Guanyem proposa crear un tanatori públic comarcal al nord de Girona

· Defensen que “morir-se ha de ser un dret que ha de ser garantit sense que s’hagin de pagar quantitats desorbitades”


· Pèlach: “Disposar d’un tanatori públic permetria garantir unes preus més assequibles i introduir avenços en temes de transparència i drets del consumidor”

07/05/2020 Política

Guanyem Girona portarà al ple municipal del proper dilluns una moció per impulsar un tanatori públic i comarcal al nord de la ciutat. La regidora Laia Pèlach ha apuntat que la crisi de la COVID-19 “ha evidenciat les mancances d’uns serveis funeraris exclusivament privats.” Des de Guanyem consideren que “de la mateixa manera que néixer és un dret i que per tant es pot fer de forma gratuïta gràcies al nostre sistema sanitari, morir-se també ho és i que per tant hauria d’estar cobert per les mateixes garanties.” Actualment a la ciutat de Girona només hi ha un tanatori, de propietat privada, al sud de la ciutat.

“Disposar d’un tanatori públic que doni servei a tota la comarca permetria no només garantir unes preus més assequibles sinó també importants avenços en temes de transparència i drets del consumidor”, ha assegurat Pèlach. Així mateix, ha avisat “que els monopolis dels serveis funeraris fomenten abusos i opacitat en moments de molta vulnerabilitat emocional.” “Ens preocupa que d’una cosa tant natural i que ens arribarà a totes i tots se’n pugui treure profit. És una anomalia que Girona i els municipis veïns no disposin d’uns serveis funeraris que permetin garantir el dret a un enterrament digne sense que s’hagin de pagar quantitats desorbitades”, ha manifestat la representant gironina. “De la pandèmia en sortirem més conscienciats sobre la necessitat de defensar els serveis públics i crec que també hi haurà una reflexió general sobre la necessitat que les institucions juguin un paper més important a l’hora de garantir-los.”

D’aquesta manera, des de Guanyem Girona consideren que mancomunar el servei seria la millor solució per garantir aquest dret. “Girona ha d’exercir el lideratge de l’àrea urbana i de la cooperació amb els pobles que ens envolten en poden sortir iniciatives que ens beneficiïn a tots”, ha reblat.

Finalment, Pèlach ha recordat que al 2016 es van recollir més de 1.000 firmes demanant canvis en el servei i que es va “aconseguir modificar una ordenança de serveis funeraris desfasada alhora que es van introduir millores en el control i la informació municipal en relació a aquests.”. La regidora ha recordat que les passades eleccions de 2019 van portar una majoria progressista al plenari gironí que espera que es tradueixi “en la defensa i l’impuls per part de la majoria de forces del ple d’una iniciativa que retornarà un dret social bàsic que beneficiarà sobretot la gent amb menys recursos.”