POLÍTICA INSTITUCIONAL
Guanyem Girona exigeix que les empreses que tributin a paradisos fiscals no rebin ajuts econňmics de l’Ajuntament

· Reivindiquen que el consistori reforci Girona Emprèn per potenciar les iniciatives econòmiques i cooperatives locals

19/05/2020 Política

Guanyem Girona ha demanat que l’Ajuntament no ofereixi cap tipus d’ajut econòmic a aquelles empreses que tinguin la seu principal o les filials en paradisos fiscals així com que es defineixin com a prioritàries les subvencions a les empreses locals que més ho necessitin. “Ara més que mai s’ha de ser extremadament curós amb l’ús del diner públic per reactivar l’economia. És imprescindible mirar-se detalladament quines són aquelles empreses que realment ho necessiten”, ha declarat el regidor Xevi Montoya. “Les subvencions han de venir marcades per criteris ètics que permetin salvar els comerços locals i potenciar aquells amb més projecció”, ha afegit. La setmana passada Guanyem Girona va destacar en una roda de premsa que reforçar l’àrea de promoció econòmica ha de ser un dels eixos prioritaris en les polítiques del consistori gironí en la sortida de la crisi de la COVID-19.

“És primordial que des de Girona Emprèn i Girona Actua s’ajudi als autònoms i a les iniciatives locals”, ha assenyalat Montoya, que, alhora, ha subratllat la importància que es detectin aquelles empreses a les quals la injecció de capital serveixi per salvar el negoci: “Considerem que l’Ajuntament de Girona ha d’identificar correctament quines iniciatives necessitaran l’ajuda per subsistir i alhora potenciar aquelles que estaven creixent a bon ritme i que la crisi de la COVID-19 ha frenat en sec.” En aquesta línia Montoya ha insistit en la necessitat que Girona Emprèn incrementi el seu pressupost per poder col·laborar en la reactivació econòmica, una mesura que, segons ha dit, no està prevista per part del govern de JxCat.

El regidor de Guanyem ha proposat s’incorpori el requisit de no tributar en paradisos fiscals per a les empreses que vulguin participar del programa Girona Actua, un servei de l’Ajuntament que subvenciona la contractació de persones aturades.

La setmana passada el govern espanyol va fixar que les empreses amb seu en paradisos fiscals no poguessin beneficiar-se de les compensacions públiques pels ERTOs, però no ho va limitar a aquelles que disposen de filials que tributen en aquests països. El President de la Generalitat, Quim Torra, ho va qualificar de “notícia nefasta, èticament insostenible.” Des de Guanyem han assenyalat que, “tenint en compte el posicionament d’un president de JxCat, entenem que el govern d’una ciutat del mateix partit no tindrà cap problema a acceptar un requisit com el que proposem.”

Per la seva banda, països com França, el Canadà o Dinamarca sí que van establir mecanismes per evitar que s’utilitzés aquesta escletxa legal per evitar que les companyies que evadeixen impostos es beneficiïn de les ajudes públiques derivades de la crisi de la COVID-19.