Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Violència Masclista
L’Hora Violeta i Endavant Baix Camp impulsen la campanya "Campanya: En temps de pandèmia, propaguem el feminisme"

Durant el primer mes de confinament les trucades al servei d’atenció contra la violència masclista han augmentat un 50% al Camp

 

 

27/04/2020 Gènere

Per denunciar l’agressió masclista ahir a Reus, L’Hora Violeta i Endavant Baix Camp engeguen la campanya “En temps de pandèmia, propaguem el feminisme” per posar l’èmfasi en el combat contra aquesta violència durant el confinament

En el primer mes de confinament el servei d’atenció a la violència masclista de Catalunya ha rebut un 60% més de trucades, son dades de l’Institut Català de la Dona. En xifres absolutes això suposa que s’han rebut 1.307 trucades, 15 més cada dia, si es compara amb la mitjana dels mesos anteriors al confinament.

El Camp no n’és una excepció, les trucades han augmentat al nostre territori un 50%, en total se n’han registrat 89. La tendència és la mateixa a la resta dels Països Catalans, malgrat que només s’han fet públiques les dades de la segona quinzena de març (la primera de confinament) en només 15 dies, l’augment suposa un 14% al País Valencià (2.333 trucades) i un 15% a les Illes Balears (421 comunicacions).

Les dades també indiquen un descens de les denúncies per violència masclista, aquest fet no implica una reducció d’aquesta violència, sinó tot el contrari: suposa més dificultats a l’hora de denunciar, degut a l’aïllament i la convivència continua amb els agressors. Així el confinament es converteix en factor de risc per a moltes dones. De fet, ahir diumenge un home va agredir la seva parella al seu domicili de Reus.

Expertes i feministes han avisat des de l’inici d’aquesta pandèmia que les agressions augmentarien, tot i que s’hagi intentat negar en alguna compareixença en roda de premsa dels Cossos de Seguretat de l’Estat. Les situacions de crisi sempre les paguen les dones i massa vegades les paguen, també, amb més violència masclista i en cas de confinament, durant les 24 hores del dia. De fet, s’estima que 676 dones i 70 infants estan confinats amb el seu agressor.

És per tot això que no deixen d’haver-hi casos nous d’assassinats masclistes. El darrer va ocórrer el passat 24 d’abril quan, al Pont de Vilomara, al Bages, un home de 52 anys va ser detingut per haver assassinat suposadament una dona, que pel fet de no ser parella ja no és considerat feminicidi en les dades oficials. A part d’exemples com aquests, que són la punta de l’iceberg, n’hi ha d’altres que continuen invisibles i que són el preludi de situacions de violència física que acaben en assassinat.

Per això, és més important que mai que no perdre el contacte amb veïnes, germanes, companyes i amigues. Mantenir-s alerta i continuar informades.

En aquests moment excepcionals és important recordar que sí que es pot sortir del domicili si és per fugir de l’agressor, anar a les dependències policials o als jutjats per denunciar o desplaçar-se a un Centre d’Emergència. Si l’agressor es salta l’ordre d’allunyament, malgrat el confinament aquesta mesura segueix vigent. Sempre que sigui possible cal guardar les trucades, missatges i gravacions. A més, aquelles que no tinguin papers oficials de ciutadania i pateixin violència masclista poden sol·licitar la targeta temporal per raons excepcionals i humanitàries.

Els serveis generals, els centres d’emergència i d’acollida són serveis essencials i per tant segueixen funcionant. Les prestacions per violència masclista es renoven automàticament. Els telèfons són gratuïts i el 016 no deixa rastre. També continua oberta l’oficina d’informació i assessorament a les dones de l’Institut Català de les Dones, prioritàriament amb atenció telefònica, al Camp de Tarragona el telèfon és el 977 24 13 04.

Els espais d’atenció permanent contra la violència masclista continuen actius i han reforçat els seus serveis telemàtics:

016 que no deixa rastre i redirigeix als següents canals

§ 900 900 120 / Atenció permanent contra la violència masclista

§ Correu: 900900120@gencat.cat
§ 671 778 540 atenció WhatsApp

A més a més, alguns establiments s’han organitzat per a poder posar denúncies en nom de les dones que per convivència amb l’agressor no ho poden fer, a les farmàcies ho fan demanant la Mascareta-19 i a la resta de botigues es poden identificar amb els cartells d’Establiment segur.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid