Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Nuclears
Fukushima segueix sent una amenaça 9 anys després de l'accident nuclear
09/03/2020 Internacional

La central de Fukushima Daiichi segueix sent una amenaça nou anys després de l'accident: gairebé tot el combustible segueix allà i necessitarà refrigeració durant anys; probablement de nou s'abocarà aigua radioactiva al mar; els residus radioactius de la neteja s'acumulen a la zona; els habitants evacuats es veuen forçats pel seu propi govern a tornar. I per tapar-ho tot ... les Olimpíades arrenquen a només 20 km de la zona zero.

Els treballs de descontaminació avancen molt lentament. Segueixen allà les 880 tones de combustible nuclear fos i comencen a sortir dubtes de que puguin retirar-se completament algun dia, el que exigiria tancar els reactors en un sarcòfag com a Txernòbil. Fa menys d'un any que ha començat la retirada del combustible gastat que està a la piscina, però només del reactor 3. Els reactors 1 i  2 hauran d'esperar fins a cinc anys.

Mentre el combustible estigui aquí, cal mantenir un flux d'aigua per refrigerar, però a més penetren aigües subterrànies, i això crea un gravíssim problema perquè l'aigua es converteix en radioactiva i cal emmagatzemar-la. És un residu perillós i molt voluminós, supera ja els 1,12 milions de metres cúbics. Es manté en enormes tancs de 1000 m3, però al ritme d'entrada d'aigua als reactors, 170 m3 / dia el 2018, es necessita un nou tanc cada sis dies i s'estan quedant sense espai.

Per reduir la radioactivitat de l'aigua es sotmet a un procés d'eliminació de materials radioactius, de manera que només quedi triti, ja que és impossible de separar i la seva vida mitjana no és llarga (12,3 anys). Amb aquestes condicions, les autoritats japoneses, amb el suport de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), consideren que pot abocar al mar. Al setembre de 2015 es van llançar 800 tones a l'Oceà Pacífic. Però la premsa japonesa va destapar el 2018 les fallades d'aquest procés. Tòquio Electric Power Company (TEPCO) amagava que dels 890.000 m3 d'aigua tractada a partir de setembre de 2018 aproximadament el 84% contenien concentracions més altes de substàncies radioactives que els nivells permesos per al seu alliberament a l'oceà. En 65.000 m3 d'aigua tractada, els nivells d'estronci-90 són més de 100 vegades per sobre dels estàndards de seguretat. En alguns tancs, els nivells superen els límits en un factor de 20.000 amb cesi-137 i iode-129.
No sembla que això vagi a aturar els abocaments. El govern ho està sotmetent a consulta, però el ministre de Medi Ambient nipó s'ha pronunciat a favor i ha provocat la fúria dels pescadors i la preocupació de països veïns. L'OIEA persisteix en aconsellar-.ho .

Tot i que el govern continua aixecant les ordres de restricció per als municipis afectats, la ciutadania evacuada per l'accident nuclear, uns 39.000 residents, no s'atreveix a tornar perquè se l'obliga a viure amb nivells de radioactivitat que poden superar vint vegades els estàndards internacionals. El procediment governamental per convèncer és suprimir les ajudes per l’habitatge. Els relators especials de la Comissió de Drets Humans de l'ONU han manifestat la seva preocupació per les polítiques japoneses sobre els evacuats i les violacions dels drets humans de famílies i treballadors de la descontaminació.


Enmig de totes aquestes dificultats i esforços, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, pretén passar pàgina amb la celebració dels JJ OO 2020. Sembla voler arraconar la catàstrofe nuclear amb la flama olímpica ja que sortirà del centre esportiu J-Village, a 20 km del lloc més perillós de país, la central sinistrada. Però la contaminació radioactiva d'un territori és molt difícil d'eliminar completament, i el govern s'ha trobat amb la denúncia d'un Equip de Monitorització Nuclear i Protecció Radiològica de Greenpeace Japó sobre llocs amb nivells de radiació 1,700 vegades més alts dels  acceptats per les autoritats, fins a 71 microsieverts per hora en els punts calents, davant  els 0.23 considerats admissibles.


La resposta ha estat augmentar els treballs de descontaminació i millorar la vigilància de la radiació en aquest estadi. No es tanca el problema, ja que es va a convocar  milers de persones a l'estadi de la ciutat de Fukushima per als partits de beisbol i softbol, a uns 65 km de la central. No és una decisió responsable si la prioritat és garantir la seguretat pública. Es comprèn que l'equip de Corea de Sud vulgui portar el seu propi menjar i els seus mesuradors de radiació.
Per a Ecologistes en Acció la celebració de les Olimpíades en les circumstàncies del desastre nuclear japonès, porta el missatge de tancar el període de catàstrofe i forçar a la població a acceptar el llegat radioactiu amb ànim patriòtic. L'organització ecologista dóna suport a la campanya internacional "Jocs Olímpics Lliures de Nuclears 2020", i manifesta un cop més que el risc de l'energia nuclear és inassumible, i menys encara per a una contribució de menys de el 5% de l'energia que utilitza el món.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid