Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"Activats per atendre totes les necessitats que aniran sorgint" (crisi Covid-19)
01/04/2020 Entrevistes

Entrevista a l'Anna Losantos i Sistach (CUP), regidoria de Promoció Econòmica, Turisme, Cultura i Equitat de l’Ajuntament de Sant Pol de Mar (CUP). 

Anna Losantos i Sistach (CUP) és regidora de Sant Pol de Mar (El Maresme), professora de música i musicoterapeuta especialitzada en infància i pluridiscapacitat. Amb unes 5.200 persones empadronades, Sant Pol està situat a l’Alt Maresme, i des de les passades eleccions governen en coalició ERC i la CUP. Els anticapitalistes van obtenir 3 regidors als primers comicis que es presentàven, sent tercera força pel darrera dels republicans i JxCat (4 regidors per igual).

Amb l'Anna Losantos hem vol volgut copsar com es gestiona des de la seva regidoria aquesta situació generada per la pandèmia del covid-19

Quines mesures heu pres l?Ajuntament de Sant Pol per fer front a la crisi?

Vam activar el Pla d’Emergència en fase 1 i vam prendre mesures que reforçaven les que des de les institucions superiors s’estaven indicant: bans i decrets per reduir la plantilla de l’Ajuntament al lloc de feina, vam enviar molta gent a casa a fer teletreball i vam establir mesures de seguretat internes.

També vam decidir tenir present que aquesta crisi seria llarga i que per tant, les mesures extraordinàries s’havien d’estudiar bé, ja que cal  trobar la seva viabilitat legal, decidir els diners a destinar i decidir els col·lectius de destinació de les ajudes. La nostra intenció és ajudar a tothom per igual, ho estem estudiant.

"cal trobar la seva viabilitat legal, decidir els diners a destinar i decidir els col·lectius de destinació de les ajudes"
Com està sent la col·laboració dels veïns en aquests dies de confinament?

Molt bona, han sorgit diferents iniciatives, des de joves que s’han ofert per cuidar canalla o portar la compra a la gent gran fins a persones que fan mascaretes o bates des de casas seva. La majoria de la gent entén les mesures restrictives. A ningú ens agraden aquestes normes, però són necessàries per aturar la propagació del virus.

Com a regidora d?equitat, com veu la situació des de la perspectiva de les violències masclistes?
Aquesta és una situació que m’amoïna especialment, ja que el confinament pot agreujar les situacions de violència masclista, i fins i tot afavorir que n’hi hagi de noves. Hem d’estar molt alertes amb aquest tema. Des de l’Ajuntament hem explicat als comerços la campanya de comerç segur i els hem facilitat els telèfons per atendre a les víctimes i donar resposta a les situacions que hi puguin haver. Estem atentes.
Sant Pol té moltes segones residències. Com us ha afectat?
Sabem que hi ha gent que ha vingut a confinar-se aquí, però no crec que ens hagi afectat especialment. Si ha vingut gent està complint les restriccions de l’estat d’alarma com tothom. En qualsevol cas, no crec que haguem de fer de jutges o
policies, sinó que són aquests qui estan actuant tant en mode de prevenció fent controls a les entrades dels pobles com en mode proactiu preguntant a la gent per què surt de casa seva. Coneixen el poble i coneixen la gent.
Com estan vivint la crisi els comerciants del poble?

Malament, ja teníem un comerç amb bastants problemes, i aquesta crisi els acabarà d’agreujar. Els comerços d’alimentació no donen a l’abast, i els que estan tancats estan patint molt. Agraïm des de Promoció Econòmica que hi hagin hagut propietaris que s’hagin avingut a fer una moratòria o a reduir els lloguers dels dies de confinament.

Com a regidora de promoció econòmica, què haurà de fer l'Ajuntament quan haguem superat la pandèmia? Com s'ha de preservar el comerç de proximitat?
En primer lloc, aplicar totes les mesures possibles a nivell fiscal: reducció de la taxa d'escombraries i la de terrasses per al comerç i restauració que ha hagut de tancar. També endarrerir el pagament de la taxa de terrasses del 2019 i del IBI, que s’haurien de cobrar ara.

Des de la Regidoria de Promoció Econòmica proposarem als comerços i establiments del municipi una campanya conjunta per impulsar el comerç local i de proximitat. Cal que les petites empreses de Sant Pol i les activitats dels autònoms funcionin i cal posar en valor la qualitat dels seus productes i serveis.També mitjancant el servei local d’ocupació assessorem a totes aquelles persones que hagin perdut la feina o es trobi en situació d’ERTO.
Voldria destacar algun fet especial del seu poble i la seva gent?
La capacitat de fer xarxa i mobilitzar-se, de respondre sempre de forma col·lectiva quan hi ha una necessitat. Seguim mantenint la forma de funcionar comunitària d’un poble i això no es pot perdre.
Què en pensa de les mesures adoptades pel Govern espanyol?

Que van tard, i que em fa molta angúnia veure militars, la policia espanyola i la guàrdia civil a les rodes de premsa, no em dóna cap confiança. Voldria veure metges, especialistes en epidèmies, gestors de crisis, personalment em semblaria
que estic en bones mans. L’estat espanyol ha actuat tard perquè ha preferit mantenir els beneficis i activitats de les grans empreses encara que fos posant en perill vides humanes i la salut i seguretat dels treballadors.

Els gràfics demostren que Espanya és el país que pitjor ha gestionat aquesta crisi. Ens calen més mesures socials de
protecció dels treballadors i treballadores, si no podem treballar tampoc haurem de pagar. La crisi l’ha de pagar els que més tenen, no les classes populars. Si en un altre moment nosaltres vam rescatar els bancs que siguin ells ara els qui ens
rescatin.

"Espanya és el país que pitjor ha gestionat aquesta crisi"
Quines mesures cal adoptar per a les famílies que han vist reduir els seus ingressos fins a punt que posa en risc la seva subsistència?

Cal adoptar mesures des de diferents àmbits: primer des dels Ajuntaments, ja que cal comunicar que els serveis de Benestar social i atenció a les famílies estan activats per a ajudar a resoldre aquests casos en aquest moment d’excepcionalitat i contenint la situació a curt termini. A més cal estudiar mesures de xoc social a mig termini per atendre totes les necessitats que aniran sorgint.

Des d’un segon àmbit cal que des del Govern de la Generalitat s'aprovin línies d’ajuts i subvencions per tal que
els ajuntaments puguin fer front a aquests plans de xoc social; i finalment, la tercera que des de l'Estat espanyol s'adoptin mesures que augmentin la protecció social, com evitar les reduccions d'ingressos per ERTO. Els diners hi són, i cal ser valents: traspassem la despesa militar a despesa social, creem impostos més elevats a les grans fortunes i bancs, perseguim de debò el frau fiscal, etc

"primer des dels Ajuntaments, ja que cal comunicar que els serveis de Benestar social i atenció a les famílies estan activats per a ajudar a resoldre aquests casos en aquest moment d?excepcionalitat i contenint la situació a curt termini"
Ens pot transmetre un missatge en positiu, malgrat el que estem vivint?
Que ens en sortirem, segur. Quan haguem superat aquesta crisi sanitària haurem de fer un balanç i prémer l’accelerador per a construir una República Catalana més humanitzada, més solidària, més justa que la societat d’avui. Si ens ho proposem, ho farem.
"fer un balanç i prémer l'accelerador per a construir una República Catalana més humanitzada, més solidària"
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid