Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
llibres
Llibre "Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit"

Serà presentat el proper 4 de març a les 18h a la llibreria Trabookaire a la Sagrera (Barcelona)

29/02/2020 Cultura
Aquest 24 de febrer de 2020 ha sortit a la llum el llibre biogràfic del poeta, actor, director, autor de teatre i pintor paisatgista de l'escola d'Olot d'èxit, però totalment oblidat: Florenci Bosch i Tubau.

Un llibre de història que és llegeix com una història.

La història és la de Florenci Bosch i Tubau (Sant Andreu de Palomar, 1899 - Montevideo, 1954), un poeta, dramaturg, actor, director de teatre i pintor paisatgista de l'escola d'Olot oblidat per culpa de l'anticatalanisme de la dictadura de Primo de Rivera, una guerra, la dictadura franquista i haver d'emigrar a Uruguai.

Florenci després de publicar poesia, guanyar un premi al Jocs Florals i estrenar i publicar obres de teatre, va deixar d’escriure quan la dictadura de Primo de Rivera prohibeix fer-ho en català i tanca l'Ateneu del que formava part.

En plena Guerra Civil comença a pintar de manera autodidacta. Durant els anys quaranta i inicis dels cinquanta es dóna a conèixer a les Exposicions Nacionals de Belles Arts i multituds d’exposicions individuals a les principals galeries d’art de Barcelona.

En 1952, quan la seva pintura comença a ser reconeguda, Florenci i Maria i la seva filla Núria emigren a Uruguai. A Montevideo comencen de nou. L'obra de Florenci és admirada i penja del Museu de Bellas Artes Juan Manuel Blanes. Amb la mort del pintor Maria Martí i Francench desenvolupa un corpus poètic reconegut.

A Catalunya però comença l’oblit. Aquest llibre és la memòria d’aquest oblit.

L'autor, Jose Luís Muñoz Díaz (Barcelona, 1972) es un historiador (UB) i divulgador que viu a Sant Andreu de Palomar, a pocs metres d’on va néixer un oblidat Florenci Bosch i Tubau. És col·laborador habitual de diferents mitjans de comunicació i és un expert en la difusió del patrimoni, activitat a la que es dedica des de fa 25 anys com a historiador.

L’autor, en trobar-se per casualitat amb un quadre del pintor en una subhasta, decideix investigar qui hi ha darrere del quadre. La seva investigació el porta a aconseguir treure a la llum documentació inèdita, contactar amb Núria Álvarez i Bosch, néta de Florenci, a Montevideo i sobretot a recuperar la memòria d’un oblit.

Aquest llibre permet donar a conèixer un personatge singular totalment oblidat al nostre país i que representa tot una generació, a la que dos dictadures, una guerra, l'exili o l'emigració van condemnar a l'oblit.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid