Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les inquietuds de l’Aràbia Saudita
cup Berga cup Berga

Des del grup comarcal de la CUP ens mostrem profundament preocupats i, alhora, avergonyits per la recepció i reunió entre membres del Consell Comarcal del Berguedà i una delegació del govern de l’Aràbia Saudita amb el pretext de “compartir inquietuds, experiències i reptes per la valorització del patrimoni cultural”. Hem tingut coneixement d’aquesta trobada per una piulada feta ahir dilluns des del compte de twitter del Consell Comarcal en que el nou president de l’ADB apareix acompanyat dels representants saudites. Entenem que sempre és interessant obrir-nos al món per incorporar noves idees, metodologies i coneixements que ens permetin créixer com a comarca però hem de ser suficientment madurs com per saber que hi ha passos que són excessius. En aquest cas s’ha traspassat una línia vermella molt perillosa que ens preocupa profundament.

Fa poc menys d’un any l’Aràbia Saudita va assassinar a Istambul el periodista Jamal Khashoggi pel simple fet de ser una veu crítica vers el règim del seu país. Aquell cas va ser sonat per l’enrenou mediàtic que va provocar i va alertar el món sobre les pràctiques abominables del govern saudita. Va servir, al mateix temps, per posar sobre la taula l’horror d’un règim que traspassa tot sentit comú en el seu dia a dia. Si en el cas de Khashoggi va ser l’ONU qui va apuntar directament al govern de l’Aràbia Saudita, l’informe anual d’Amnistia Internacional mostra la llarga llista de delictes d’estat que es cometen en aquesta monarquia absoluta. De fet, Amnistia Internacional ha qualificat aquests últims mesos com “l’any de la vergonya” a l’Aràbia Saudita per la detenció i atacs a activistes, periodistes, acadèmics i escriptors. S’hi ha torturat dones que, a més, han patit abusos sexuals i seran jutjades per exercir la llibertat d’expressió. Durant aquest 2019, que encara no s’ha acabat, les autoritats saudites han executat almenys 110 persones. I a tot això cal sumar-hi les condicions resultants d’un règim que manté el 50% de la seva població oculta i sense drets i regida per lleis de tipus medieval. Dos exemples més relacionats amb les llibertats individuals: l’adulteri es castiga amb lapidacions i les relacions homosexuals, de manera freqüent, amb la pena de mort. Tot això en un país amb qui Espanya –a través de la figura del rei- manté relacions comercials pel que fa a armament militar. Aquesta és una situació àmpliament denunciada per diversos sectors de la societat i la política catalana.

Aquesta realitat, doncs, fa insostenible mantenir qualsevol tipus de relació amb representants del govern de l’Aràbia Saudita fins i tot en el supòsit que es tractés d’un referent cultural mundial –recordem que la trobada d’ahir va ser per “compartir inquietuds, experiències i reptes per la valorització del patrimoni cultura”-. Ara bé, el règim wahabbista de l’Aràbia Saudita també ha perpetrat de manera reiterada la destrucció de patrimoni històric i religiós present al país. És a dir, la nota que tenen en matèria cultural és de “molt deficient”.

És per tot això que ens preocupa el que ha passat. Perquè s’ha produït aquesta reunió? Quins en són els motius? Si els representants del Consell presents a la reunió coneixen aquesta realitat és denunciable i cal demanar explicacions. Si, en canvi, s’hi han reunit perquè desconeixen el que passa a l’Aràbia Saudita, potser ens hem de preocupar dos cops. Demanem explicacions i detalls d’aquesta trobada, saber quines són les intencions futures i, sobretot, una rectificació pública per part dels nostres representants.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid