Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català
La Federació Llull reclama l'oficialitat del català a Europa en el Dia Europeu de les Llengües
27/09/2019 Llengua
Obra Cultural Balear Obra Cultural Balear

La Federació Llull, formada per Òmnium CulturalAcció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear, en el Dia Europeu de les Llengües, recorda que encara avui, en el si de la Unió Europea, es viu la gran anomalia de que la llengua catalana no sigui llengua oficial de les institucions de la UE.

Des de l'entrada de l'Estat espanyol a la CEE, l'any 1986, s'ha reclamat, des de la societat civil de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, que la nostra llengua tingui el reconeixement de llengua oficial, però mai, cap govern espanyol ho ha volgut tramitar.

En més de trenta anys de ser a la UE, l’Estat espanyol no ha volgut que el català hi fos llengua oficial, tot i tenir més nombre de parlants que altres idiomes que sí que ho són, com el suec, l’eslovè o el maltès, cosa que manté els ciutadans europeus catalanoparlants en una situació de discriminació.

Des del 2005, el català és llengua de comunicació entre els ciutadans i les institucions europees, però no gaudeix del rang de llengua oficial. Per tant, els diputats no poden expressar-se en aquest idioma en les comissions o en la sessió plenària del Parlament i han d'utilitzar qualsevol de les 24 llengües oficials a la UE, per a les quals s'ofereix servei de traducció i interpretació.

La Federació Llull, en el Dia Europeu de les Llengües, demana que totes les formacions polítiques provinents de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears que en les properes eleccions obtenguin representació a les Corts espanyoles, exigeixin el final de la discriminació dels catalanoparlants i que el govern espanyol faci els tràmits perquè la llengua catalana sigui plenament oficial a la Unió Europea.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. Cremen per primer cop fotografies de la Princesa Leonor
  3. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  4. Sant Jordi era guerrer...
  5. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  6. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid