Censura
TV3 censura els Vitralls per la Democràcia
30/11/2018 Política

El passat 9 de novembre, un equip de TV3 va anar al taller de vitralls  des d’on Gerard Balcells dirigeix una sèrie de vitrallers europeus per  tal de tirar endavant un projecte artístic de denúncia que porta per nom  Vitralls per la Democràcia.

La notícia va ser editada i estava a l’escaleta del TN migdia del dia 19  de novembre. Per això, com és habitual, el Sr. Balcells va ser informat que sortiria aquell mateix dia. Però el TN es va acabar i la notícia no  va sortir. És sabut de tothom que, de vegades, hi ha notícies més  rellevants o importants que en desplacen altres. En vista del TN  d’aquell dilluns, no sembla que aquest fos el motiu. Tampoc va sortir  l’endemà, ni en els següents dies.

Un cop feta la consulta als periodistes que havíen enregistrat i editat  la peça, els motius que sembla van motivar aquest canvi a darrera hora,  són purament polítics. Sembla que no s’ha respectat el criteri  periodístic dels professionals que van decidir realitzar la notícia, ni  els criteris periodístics de la delegació de Lleida que va decidir no limitar aquest contingut al Comarques, ni tampoc el criteri periodístic  dels editors del TN que van incloure la peça a l’escaleta. Sembla que la  decisió s’ajusta només a un criteri polític, en un exercici pornogràfic  d’auto-censura, totalment indesitjable en un mitjà públic.

En qualsevol cas, el projecte en qüestió, té certament un alt component  polític però no partidista. Malgrat això, l’art no necessita  justificar-se ni excusar-se si vol continuar essent art. Igual que  tampoc ho ha de fer el sentit de l’humor, també molt present al projecte.

Ens trobem doncs davant d’un projecte artístic que pretèn, entre altres  coses, posar l’accent en la defensa de la llibertat d’expressió, que  topa de cara amb la censura d’un professional d’un mitjà de comunicació  públic, que justament hauría de ser també un dels garants d’aquest dret  inalienable.

Aquests són els fets i ens posem en contacte amb vosaltres per  assabentar-vos-en i perquè feu el que considereu oportú amb aquesta  informació. Al mateix temps, esperem que no considereu oportú  censurar-la.

Recordem que enacara continua la campanya de micromecenatge del projecte