Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"És una vergonya que es persegueixi a alcaldes i alcaldesses per posar urnes a les escoles"
12/09/2018 Entrevistes

Entrevista a Laura Benseny, regidora pel Compromís per Cerdanyola (CAV-Poble Actiu) a Cerdanyola del Vallès

Ets regidora a Cerdanyola del Vallès des de l'octubre de 2017. Just en els dies convulsos del Referèndum sobre la independència...
Efectivament, vaig prometre el càrrec el 25 d’octubre en un ple extraordinari amb 2 punts més, una moció per la pèrdua de llibertats que s’estava donant amb la repressió del moment i una altra per la llibertat dels Jordis, que just havien entrat a presó.
Actualment l'ajuntament de Cerdanyola està governat pel Compromís-CUP, en minoria. És molt difícil gestionar el dia a dia de l'administració local en el context actual?
L’administració és lenta, feixuga i complicada ja de per si. El context actual ajuda a la motivació però la minoria absoluta (5 de 25 regidors) fa que es faci més complicat. Hi ha un estira i arronsa que sovint no té a veure amb l’eix nacional, ans al contrari. Tot i això, surten coses molt positives, com la municipalització de les escoles bressol, un debat i una feina molt ben feta, que l'oposició va tombar en el seu posicionament de no deixar governar.
Hi ha un estira i arronsa que sovint no té a veure amb l’eix nacional, ans al contrari. Tot i això, surten coses molt positives, com la municipalització de les escoles bressol...
Des de la teva regidoria (Esports, Transparència i Bon Govern, i Relacions institucionals amb l'EMD Bellaterra), com s'edifiquen les transformacions socials, la resistència democràtica i el camí cap a la independència?

Les institucions estan preparades per seguir perpetuant el sistema. A vegades, però, hi ha escletxes que a poc a poc van trencant-se. Un exemple d'aquesta ruptura amb el que s'ha fet "tota la vida" és el projecte d'Educació 360. Aquest projecte engloba els serveis d'Esports i Educació i té com a objectiu entendre que l'esport escolar i l'esport federatiu tenen moltes coses en comú i que es poden ajudar mútuament. El treball a partir de formacions, sessions i debats fa que es tingui una nova concepció de com volem que funcionin les coses.

També ho és la manera amb la que s'expliquen les coses, la transparència i les ganes d'explicar-se per entendre què passa també és un dels nostres punts forts.

I no em vull descuidar l'ús de la llengua. Sembla que en ple segle XXI hauria d'estar normalitzat l'ús del català a les institucions, però en certes ocasions, cal fer incisos sobre aquest, i més ara amb la campanya que s'està fent en contra.

Les institucions estan preparades per seguir perpetuant el sistema. A vegades, però, hi ha escletxes que a poc a poc van trencant-se
Creus que la lluita del municipalisme té limitacions polítiques? Quins aspectes significatius destacaries d'allò que es pot fer des de l'administració local?

En té, només faltaria! LRSAL, la llei que regula les administracions local limita totalment les competències municipals, la regla de despesa que pretén obligar als ajuntaments a una recessió, l'equilibri pressupostari que malgrat hi hagi necessitats a cobrir, ens obliga a generar superhàbit. L'Estat té tota la maquinària per controlar les administracions i això fa que ens haguem de conèixer les seves regles de joc.

El municipalisme ajuda en diferents matèries, educació, esports, ajudes socials, però necessita el suport de les administracions supralocals. Aquest element es va veure molt clarament amb l'aplicació del 155, que va bloquejar les ajudes en diferents matèries, conseqüència que encara patim per culpa del retard.

El municipalisme ajuda en diferents matèries... però necessita el suport de les administracions supralocals. Aquest element es va veure molt clarament amb l'aplicació del 155
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, també va ser citat a declarar als jutjats per haver cedit espais per fer possible el Referèndum de l'1 d'Octubre de 2017, citació a la qual no va acudir. En quin estat es troba aquesta persecució del règim? No se n'ha sabut res més?
Bé, fa no gaire vam rebre un requeriment d'informació per part dels jutjats i poca cosa més. És una vergonya que es persegueixi a alcaldes i alcaldesses per posar urnes a les escoles mentre hi ha la reialesa que amb "no me consta, esto lo llevaba mi marido" voltin lliures.
És una vergonya que es persegueixi a alcaldes i alcaldesses per posar urnes a les escoles
En relació a això, Cerdanyola manté des fa mesos la pancarta de "Llibertat presos polítics" a la façana de l'ajuntament, on cada dijous hi ha concentracions reivindicatives del CDR i l'ANC. Un orgull de ciutat, no?
Pel que fa la pancarta, fa massa mesos que la tenim penjada, ja haurien de ser lliures. Hem tingut intents d'atac a la pancarta per part de grups de l'ultra dreta i també tenim a certs partits del 155 que de forma repetitiva demanen que la retirem. Tot i això, es manté perquè té el suport de la majoria del plenari i les concentracions setmanals i actes mostren el suport que tenen. Orgullosa de la ciutat? no et diré pas que no!
Hem tingut intents d'atac a la pancarta per part de grups de l'ultra dreta i també tenim a certs partits del 155 que de forma repetitiva demanen que la retirem.
La teva trajectòria política s'inicia a Maulets, de molt jove. Quina valoració faries de la lluita independentista juvenil en l'actualitat? Què hi trobes a faltar?
Vaig començar molt jove, sí, tota una escola de formació. A Cerdanyola tenim un jovent independentista organitzat que fa molt bona feina, com és la gent de La Forja. Fan una feina de constància i resistència. I què hi trobo a faltar? mai sobra formació, disciplina i energia per treballar.
A Cerdanyola tenim un jovent independentista organitzat que fa molt bona feina, com és la gent de La Forja
Per últim, quin pronòstic faries en relació als mesos calents que s'anuncien? Confies que trobarem una sortida per fer possible la República catalana ens els propers mesos? I les eleccions municipals, hi podrien actuar de catalitzador?
La sortida per fer la República Catalana és fàcil: desobediència. Prou pactes amb l'estat espanyol i estatuts d'autonomia. Ens cal una desconnexió amb polítiques reals. Les municipals han de ser un impuls, que cal connectar la lluita al carrer i la de la institució.
Les municipals han de ser un impuls, que cal connectar la lluita al carrer i la de la institució
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid