Palestina
Valčncia es converteix en un referent mundial de solidaritat amb el poble palestí declarant-se espai lliure d'apartheid israeliŕ
01/06/2018 Internacional

Aquest dijous 31 de maig de 2018, el ple de l'Ajuntament de València aprova una moció que, entre altres elements, declara a "València ciutat de solidaritat i suport al dret de lliure determinació del poble palestí" i acorda sumar-se a la "campanya Espai Lliure d'Apartheid Israelià (ELAI)". Aquest últim acord és sinònim d'adherir-se al BDS (Boicot, Desinversió i Sancions) a l'Estat d'Israel, un moviment representat a la ciutat de València pel grup BDS País Valencià i que ha impulsat aquesta moció després d'anys de treball en aquesta direcció.

La campanya BDS a l'Estat d'Israel va ser llançada el 2005 per més de 170 organitzacions palestines amb la inspiració d'una campanya similar que va contribuir a la caiguda de l'apartheid a Sud-àfrica. És la major coalició de la societat civil palestina i seu objectiu és que Israel, declarat un Estat d'apartheid per l'organisme de les Nacions Unides CESP AO el març del 2017, complisca amb el dret internacional i els principis universals dels Drets Humans. Compta amb el suport d'importants organitzacions i figures jueves i antiracistes i recentment ha estat nominat al Premi Nobel de la Pau 2018. El científic més prestigiós de les últimes dècades, Stephen Hawking, la filòsofa d'origen jueu Judith Butler, l'activista afroamericana i feminista Angela Davis, el cineasta Ken Loach, el músic i líder de Pink Floyd, Roger Waters o el Premi Nobel de la Pau i arquebisbe sud-africà, Desmond Tutu, han donat suport al BDS a l'Estat d'Israel. Entre altres raons, cal impulsar el BDS perquè és el que ens ha demanat el poble palestí, perquè 70 anys després de la Nakba la colonització i la neteja ètnica continuen a Palestina i perquè l'Estat d'apartheid d'Israel continua assassinant sistemàticament i impunement la població palestina, com es va veure el 14 de maig a la Franja de Gaza, on l'exèrcit israelià va acabar amb la vida de més de 60 persones (i més de 110 des del 30 de març, incloent 12 xiquetes i xiquets). No podem oblidar que més de 2.000 xiquetes i xiquets palestins han estat assassinats per l'exèrcit israelià i els colons israelians des de l'any 2000, pel que considerem que Israel també és un Estat infanticida.

Amb aquesta històrica moció, presentada per la regidora de València en Comú Neus Fàbregas, amb Compromís i PSPV-PSOE, València es converteix en un referent mundial de la solidaritat amb el poble palestí, ja que es tracta de la ciutat adherida al BDS més gran del món. Dublín es va adherir al BDS el passat mes d'abril, però la capital valenciana compta amb més població que la irlandesa. Amb aquesta moció, València se suma a les més de 80 administracions públiques de l'Estat espanyol adherides al BDS i/o declarades Espai Lliure d'Apartheid Israelià (ELAI) gràcies al treball de la Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina (RESCOP), on s'integra BDS País Valencià. Entre totes elles, també destaca la Diputació de València, que va sumar-se al BDS de manera unànime el desembre del 2016, i que continua sent l'administració pública adherida al BDS que abasta a més població del món. També volem destacar i felicitar a BDS Catalunya i a BDS Madrid per haver aconseguit, aquestos dies, que respectivament els ajuntaments de Barcelona i Badalona, d'una banda, així com el de Madrid, de l'altra, demanen l'embargament d'armes a l'Estat d'apartheid d'Israel.

Igualment, les Corts valencianes i la Diputació de València han aprovat aquest mes de maig del 2018 una PNL i una moció, respectivament, on condemnen la violència de l'Estat d'Israel; donen suport al poble palestí en diversos termes; "prioritzen acords, convenis o contractacions amb empreses que respecten els Drets Humans i que no obtinguen beneficis de violacions de dret internacional o Drets Humans"; reconeixen el dret legítim a exercir el BDS (com ja va fer el Congrés dels Diputats espanyol a través d'una PNL el juny de l'any passat) i condemnen "els atacs de descrèdit i criminalització que estan rebent les i els defensors valencians dels Drets Humans del poble palestí" (referint-se òbviament a les nostres companyes i companys encausats de la campanya #DefensemDDHH i als que l'acusació sionista demana 4 anys de presó per demanar coherència a un festival de música). És important destacar que tots aquestos punts estan també presents en la moció de l'Ajuntament de València referida al principi d'aquesta nota de premsa.

Tot i que continuen les estratègies de l'Estat d'apartheid d'Israel de rentar la seua imatge i els seus crims a través de música (com a través d'Eurovision), de cultura (com en l'actualitat amb el Festival Internacional de Cinema d'Elx: bit.ly/2kAMuno; fa uns mesos amb un cicle de cinema al Mu VIM de València: bit.ly/2Isy9Dw; o fa diversos anys amb el festival de migmetratges La Cabina: bit.ly/2wMwCqw); o esport (amb la Volta Ciclista a la Comunitat Valenciana o a Catalunya: bit.ly/2k5rS6b; o amb l'inici del Giro d'Itàlia a Jerusalem), cada vegada estan més desemmascarades i el BDS creix imparable amb una única intenció: que el poble palestí tinga dret a tindre drets.