Altsasu
Condemnes entre els 2 i 13 anys de presó per als joves de Altsasu per "lesions, desordres públics i amenaces"

Han descarta que hi hagi «terrorisme». Altsasuko Gurasoak convoca una concentració a les 20.00 davant l'Ajuntament d'Altsasu

01/06/2018 Internacional

El tribunal ha imposat les penes màximes pels delictes de «lesions, desordres públics i amenaces» als joves de Altsasu. Ha condemnat a 13 anys de presó a Oihan Arnanz i Iñaki Abad; Jokin Unamuno i Adur Ramírez de Alda han estat condemnats a 12 anys, Jon Ander Cob, Julen Goikoetxea i Aratz Urrizola a 9 anys, i Ainara Urkijo, a dos. Els vuit van ser jutjats a la fi d'abril en l'Audiència Nacional espanyola per la batussa amb dos guàrdies civils i les seves parelles en un bar, de matinada, a l'octubre de 2016.

La Sala ha rebutjat les acusacions de "delictes terroristes" en considerar que "no ha quedat acreditada la finalitat terrorista" de la baralla i tampoc la vinculació dels joves a una "organització terrorista", com sostenien les acusacions. Malgrat això, les condemnes imposades són les màximes previstes i arriben fins als 13 anys de presó. El tribunal ha aplicat les agreujants de «abús de superioritat i d'odi» i perquè «es van cometre per motius ideològics i d'animadversió a la Guàrdia Civil».

Al costat de les condemnes de presó, l'Audiència ha imposat indemnitzacions de 9.200 euros per lesions al tinent; al sergent li hauran de pagar 3.750 euros i a les seves núvies 6.100 euros a cadascuna per lesions. A més, la Sala fixa 45.000 euros per a la núvia del tinent i 25.000 euros per a la núvia del sergent per "seqüeles i danys morals".


Altsasuko Gurasoak farà pública una valoració i anunciarà properes mobilitzacions. També ha convocat una concentració avui a les 20.00 davant l'Ajuntament de Altsasu