Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Pel Dret a decidir
Commemoració del centenari de la "Declaració Valencianista de 1918"

Al llarg del que queda de 2018 i dels primers mesos de 2019 organitzen tantes sessions com bases té la Declaració de 1918. Comencen pel Cap i Casal i seguiran per tota la geografia valenciana, de nord a sud.

25/06/2018 Política

El proper 5 de juliol a les 18.30h, l'Octubre Centre de Cultura Catalana acollirà una taula rodona sobre el títol "100 anys de la Declaració Valencianista", amb la participació de Vicent Baydal, probressor d'Història del Dret de la Universitat Jaume I, historiador, divulgador i editor; Joan Alfred Martínez, professor de Filosofia del Dret, Moral i Política de la Universitat de València; Toni Royo, llicenciat en Filosofia, Lletres i Història, delegat d'ACPV a Castelló i Joaquim Meneu, enginyer agrònom. L'actes està organitzat per la Plataforma del Dret a Decidir al País Valencià amb la col·laboració de l'Acció Cultural del País Valencià.

L'objectiu és reviure l´ambient de fa un segle pel que fa a les reivindicacions de les nacionalitats a casa nostra i a tot Europa; fer balanç del que ha passat des d´aquella època; plantejar-te i debatre què és el millor per a la nostra terra i els seus habitants en un futur immediat i adquirir un domini de la terminologia que afecta la lluita per un poder polític propi.

Al llarg del que queda de 2018 i dels primers mesos de 2019 organitzen tantes sessions com bases té la Declaració de 1918. Comencen pel Cap i Casal i seguiran per tota la geografia valenciana, de nord a sud.

Incripcción pe rebre un esquema del contingut relacionat amb cada sessió, una bibliografia i ser avisat del lloc i dia en què estarem convocats: info@peldretadecidir.com.
Declaració Valencianista de 1918

1. El Poble valencià, integrat pels habitants de les tres províncies actuals constitueix una forta personalitat social caracteritzada per la possessió d'una llengua pròpia, per la seua modalitat racial, per la comunitat d'història i de condicions econòmiques.

2. Aquesta personalitat, pel fet de la seua existència i per la voluntat dels seus components, té dret a constituir un Estat amb el poder de donar-se ell mateix la seua forma i constitució. Aquesta és la fonamental reivindicació valencianista.

3. Reconeixem la compatibilitat de l'Estat Valencià i la seua convivència amb les altres regions i nacionalitats ibèriques dins d'una Federació Espanyola o Ibèrica, establint clarament la distinció d'atribucions de l'Estat Valencià i el Federal, i una consegüent divisió de la Hisenda per a cobrir les respectives atencions. Les funcions pròpies de l'Estat Valencià deuran ser exercides amb plena sobirania, sense cap intromissió estranya dins d'una Federació Espanyola o Ibèrica, establint clarament la distinció d'atribucions de l'Estat Valencià i el Federal, i una consegüent divisió de la Hisenda per a cobrir les respectives atencions. Les funcions pròpies de l'Estat Valencià deuran ser exercides amb plena sobirania, sense cap intromissió estranya.

4. Sense prejutjar definitivament la divisió d'aquestes funcions acceptem, de moment, la formulada en l'Assemblea de Parlamentaris d'octubre de 1917.

5. Existint en València, segons els territoris, dualitat de llengües valenciana i castellana, demanem la cooficialitat per als dos idiomes.

6. Conseqüents amb la idea de respecte als organismes naturals, els municipis valencians fruiran de la seua autonomia, tenint el poder de constituir-se dins els límits generals d'una llei municipal que procure, per als ajuntaments la màxima eficàcia tècnica compatible amb els principis democràtics.

7. Reconeixent les varietats locals dins de l'antic Regne de València i conseqüents amb el criteri descentralitzador, l'Estat Valencià respectarà les varietats provincials o comarcals, quan els respectius municipis les consagren per unions i mancomunitats entre ells.

8. L'Estat valencià podrà mancomunar-se per a fins concrets, amb altres Estats de la Federació, si ho estima convinent, conservant íntegra la seua personalitat.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid