Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Tradicions i costums
Igualada acull el Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan (Flama del del Canigó)

Hi haurà dues ponències, una sobre “La Flama del Canigó, símbol d’unitat dels Països Catalans a càrrec de Daniela Grau, una persona d’Elna molt coneguda a Igualada, i una altra de Marc Talavera Roma que parlarà de “L’ús de les plantes per Sant Joan, casualitat, creença o practicitat”.

23/05/2018 Cultura

L’Associació Flama del Canigó d’Igualada organitza aquest dissabte el Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan. L'entitat te cura de l’arribada de la Flama del Canigó a la ciutat així com un important paper en la regeneració de la mateixa al Cim del Canigó.

Hi haurà dues ponències, una sobre “La Flama del Canigó, símbol d’unitat dels Països Catalans a càrrec de Daniela Grau, una persona d’Elna molt coneguda a Igualada, i una altra de Marc Talavera Roma que parlarà de “L’ús de les plantes per Sant Joan, casualitat, creença o practicitat”.

En aquest congrés s’ensenyaran alguns aspectes de la ciutat i per això es farà una visita guiada a alguns dels seus llocs emblemàtics, com el Celler de l’antic Sindicat dels vinyaters, la basílica de Santa Maria i el barri antic. Hi haurà actuacions de grups musicals de la nostra ciutat i acabarà amb el tradicional sopar on es farà el traspàs de la “Barretina d’Or” i s’atorgaran algunes mencions honorífiques a persones vinculades al mon de La Flama del Canigó, tan d’Igualada com foranes.

Aquest congrés es fa des de l’any 1.978 i últimament es celebra alternativament a la Catalunya del Nord i al Principat. L’any passat es va a celebrar a Baó, a la comarca del Rosselló. A Igualada se’n va celebrar un l’any 1987. La gènesi d’aquest congrés cal buscar-la en la celebració de la Festa de Sant Joan que es fa anualment a tots els Països Catalans.

Sant Joan i la Flama del Canigó
 
Cal remuntar-se a l’any 1955 quan Francesc Pujade, veí d’Arles a la comarca del Vallespir, gran excursionista i enamorat de la muntanya del Canigó, va tenir la idea que un foc a la pica fos el que marqués aquesta celebració de la festa de Sant Joan, que és la cristianització de la celebració del solstici d’estiu. Amb uns amics hi van encendre una foguera que fou visible des de molts pobles i l’any sobre hi van tornar però aquesta vegada a tot arreu des d’on es podia veure el Canigó tenien preparades fogueres amb la consigna d’encendre-les tan bon punt veiessin cremar la de la Pica. Aquesta celebració va evolucionar i, des del 1963, s’encén la Flama a la Pica i amb ella s’encenen el màxim de fogueres. Des del 1964 aquesta Flama es guarda al Castellet de Perpinyà, on es conserva i es regenera al cim el dia 22 de juny. L’any 1966 la Flama va travessar la frontera entre els dos estats i des d’aleshores es va distribuint per tots els països de parla catalana, de maneres diferents però sempre amb l’esperit d’unitat de tots els Països Catalans.
 
EL Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan
 
Des del 1.978 es celebren els Congressos anuals. La seva finalitat és reunir gent dels llocs on s’encenen les fogueres de Sant Joan amb la Flama del Canigó i estudiar plegats la forma d’ampliar la seva difusió, fer-ne una millor distribució, modificar i millorar tots els detalls per tal que la Festa sigui el més participada possible i agermanar tots els grups que se’n cuiden per tal de contribuir a que aquesta festa, que és un dels símbols dels Països Catalans, sigui més coneguda i més viscuda per tothom. Per això el Congrés es fa cada any en una població diferent, tant del Nord com del Sud, i s’hi parla de temes relacionats amb la Festa i també es visita la població concreta on se celebra. També s’aprofita per explicar si hi ha alguna novetat que algun equip hagi preparat per la propera celebració i si cal fer algun canvi per millorar-la. De fet, aquesta feina es fa al llarg de l’any amb diferents reunions, però el Congrés és una forma més lúdica, mes pública, més general, de donar-la a conèixer.
Valora
Rànquings
  1. Comença a bon ritme la recollida d’avals per formalitzar la candidatura Front Republicà
  2. Detingut a Madrid l'independentista gironí Jordi Alemany
  3. Diversos artistes catalans publiquen un vídeo en suport a Veneçuela
  4. La CUP activarà espais de debat per analitzar la decisió de Poble Lliure
  5. Incendi "premeditat" a Cal Suís d'Esplugues de Llobregat, un espai que dinamitza diversos projectes socials al poble
  6. Si no voto Poble Lliure, com centenars de milers de catalans decebuts, a Espanya i a Europa, no tindrem a qui votar
  7. Poble Lliure decideix explorar una candidatura rupturista a les eleccions espanyoles del 28-A
  8. Nou intent de despenjar la pancarta "Stop repressió, Catalunya Lliure" a l’antic pont del camí de ferro de Ceret
  9. Orange: “Aquí se habla español porque estamos en España”
  10. Independents Per Fornells escolleix els 4 primers candidats mitjançant el procés participatiu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid