Visca la vaga de les dones!

El proper 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, no serà una jornada reivindicativa com les altres. Enguany, amb el suport del conjunt dels sindicats, estem cridades a fer vaga. I, a l'empara de la convocatòria d'una aturada de dues hores, els homes són també convidats a mostrar la seva solidaritat amb les nostres demandes de justícia i d'igualtat.

Des de la Favb encoratgem les associacions i entitats dels nostres barris a popularitzar la iniciativa i donar suport a la vaga de les dones. Ens sobren els motius. El que falta, però, és fer visible la nostra força i la nostra sororitat. I fer visible el pes determinant del treball, remunerat o no, de les dones en el funcionament de la nostra ciutat. Aquest 8 de març hem d'aconseguir-ho.

Ens diuen que ja hem sortit de la crisi. Però el panorama és el d'una terrible desigualtat social. Els llocs de treball que es creen són precaris, temporals i mal pagats. Les dones suportem el gruix de l'eventualitat laboral i patim una bretxa salarial de prop del 25 %. La pobresa que coneixem als nostres barris ha tingut, des de sempre, rostre de dona. Cada cop més, té el rostre d'una dona precària i mal pagada. Les restriccions pressupostàries en els serveis públics -o en prestacions com la llei de dependència- augmenten el fardell del treball de cura, que assumim gairebé totalment les dones. Les dones migrades pateixen, sovint agreujades, totes aquestes injustícies.

I prou que ho sabem: la pobresa i les desigualtats són vectors de violència. Si la violència masclista segueix assolant la nostra societat, la manca de recursos ens deixa més desprotegides encara. Malgrat accions policials, el tràfic de dones i nenes amb finalitat d'explotació sexual creix gràcies a la tolerància dels poders públics davant el suposat “dret” dels homes de comprar el cos de les dones. En la prostitució com en els “ventres de lloguer”, la pobresa globalitzada ens transforma en mercaderies.

Aquest 8 de març és el moment de començar a dir “prou”, d'alçar la veu a favor de la igualtat efectiva i de tots els nostres drets. Als centres de treball, als barris, a tot arreu…

Visca la vaga de les dones!

Barcelona, 5 de març de 2018