Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
República
El nou Parlament republicà, en marxa

En el discurs de constitució del Parlament, Ernest Maragall com a president de la mesa d'edat ha manifestat que "L'Estat no sap guanyar, sap humiliar i castigar". Durant tot l'acte s'ha recordat als presoners polítics i els consellers i el president exiliat. Al final s'ha reivindicat la seva llibertat amb crits que s'han corejats a l'hemecicle.

17/01/2018

Roger Torrent ha estat elegit nou president del Parlament a la segona volta per majoria simple amb els vots de JuntsxCatalunya, ERC i la CUP.  Torrent ha fet un discurs que no ha agradat a la CUP per “trair l’esperit de l’1-O” i obviar qualsevol referència a la “república” catalana proclamada el passat 27 d’octubre.

El president de la Mesa d’Edat del Parlament, l’exconseller i diputat d’ERC Ernest Maragall, ha obert la sessió constitutiva de la nova cambra catalana homenatjant els diputats independentistes presos Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, i els membres cessats del Govern que són a Brussel·les, Carles Puigdemont, Clara Ponsetí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Antoni Comín. “Ells haurien de ser aquí”, ha dit, tot recordant que aquesta és la primera vegada que una sessió constitutiva té lloc amb la bancada del Govern buida. Maragall ha dit que l’Estat “no vol saber res de reconciliació ni de sobiranies compartides”, “no sap guanyar”. Vol només, ha dit, “derrotar, imposar, humiliar i castigar” a Catalunya.

La major part del discurs de Maragall a l’inici de la sessió ha girat al voltant de la situació política actual, els efectes del 155, l’actitud del govern espanyol i l’estat del Govern de la Generalitat. l’Estat “no vol saber res de reconciliació ni de sobiranies compartides”, “no sap guanyar”. Vol només, ha dit, “derrotar, imposar, humiliar i castigar” a Catalunya.

Ara bé, la constitució del nou parlament republicà, està en marxa. Així ho ha vist la gent que s'ha concentrat davant el Parlament

Des de primera hora del matí, els voltants del Parlament ja viuen aquell ambient de les grans ocasions. Granollers, Almacelles, Lleida, Badalona, L’Hospitalet... gent de diversos punts del territori han esperat pacientment a l’inici del primer ple de la majoria republicana i s’han desplaçat fins a Barcelona. Una pantalla enorme, situada al passeig Lluís Companya, que ha instal·lat l’Assemblea, ajuda als assistents a seguir la jornada a l’interior de l’hemicicle.

“No hem de parar fins a aconseguir-ho”

Moltes ganes de seguir endavant. Aquest és el sentiment compartit per la majoria dels assistents al passeig Lluís Companys. La Sílvia ha vingut acompanyada d’amics i veïns d’Almacelles. A les 6 del matí, ja estaven en marxa; tant la Sílvia com la Maria, el Josep Maria i d’altres companys esperen, asseguts, que s’iniciï la sessió. Ella ho té clar: “hem vingut per donar suport al nostre govern, perquè la República sigui efectiva i perquè no hem de parar fins a aconseguir-ho”.

La Teresa i la Júlia, de L’Hospitalet, s’han acostat per recolzar la futura mesa del Parlament, i pronostiquen més mobilitzacions: “no ens farem enrere ara. Hem de ser nosaltres qui tirem endavant la República”, expliquen.

El Marc, de Badalona, s’ha mostrat inquiet per la incertesa dels propers passos, però sí que té clara una cosa: “estic segur que haurem de tornar a sortir al carrer, i estic preparat per fer-ho!”. Sigui com sigui, la constitució del nou parlament ja està en marxa, i el paper de les forces republicanes serà clau. La República, en marxa.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid