Diada
Commemoració de la Diada de Mallorca

Enguany, ja fa 788 anys de l’entrada a Palma, per part de les tropes del Rei En Jaume i més de set segles que es celebra la Festa de l’Estendard, la festa cívica més antiga d’Europa. Recordeu que l'any 1986, la manifestació del "31-D" va sorgir del a Crida, Moviment de Defensa de la Terra (MDT), Lliga Comunista Revolucionària (LCR) i Moviment de Comunista de les Illes (MCI) i cal remarcar que l'any passat el Consell Balear per declarar el "31-D" oficialment com a Diada de Mallorca

30/12/2017 Lema

Enguany, ja fa 788 anys de l’entrada a Palma, per part de les tropes del Rei En Jaume i més de set segles que es celebra la Festa de l’Estendard, la festa cívica més antiga d’Europa, que recorda els orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i serveix per retre homenatge a la senyera de les quatre barres. La festa s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l’època històrica, s’ha mantingut sempre com el recordatori de les nostres arrels col·lectives. La Festa de l’Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa dels nostres drets com a poble.

Manifestació

El Bloc d’Unitat Popular (BUP) ha convocat la manifestació per commemorar la Diada de Mallorca sota el lema 'A Mallorca decidim: Independència, Països Catalans' a les 18h al Passeig del Born de Palma. Durant aquest dies s'han realitzat diverses activitats i actes entor a la Diada.

El BUP agrupa un conjunt de col·lectius de Mallorca que comparteixen l'objectiu de la transformació social de l'illa en el marc de la construcció d’un projecte Unitat Popular als Països Catalans. Des de l’any passat, el BUP s’organitza per muntar actes i mobilitzacions en motiu de la Diada de Mallorca.

Ara bé, tot i que s'ha valorat positivament que la Diada d'enguany sigui la primera declarada oficialment pel Consell, el BUP ho ha lamentat perquè l'institució «ha ignorat els agents, persones i moviments que durant anys han defensat i dignificat la Diada, actuant unilateralment amb les seves celebracions».

En aquesta línia, el BUP considera que «aquest no és el camí i que el Consell no té dret a apropiar-se de la Diada, per molt que l’hagi oficialitzada». Des del BUP han afegit que fan un plantejament polític clar respecte la Diada d’enguany: és imprescindible iniciar un procés que culmini amb l’autodeterminació. «Per tant, un procés que permeti decidir a Mallorca la Independència i poder transformar la realitat actual que condemna la majoria de la societat a la precarietat i a la pobresa», segons recull dBalears.

El BUP està conformat per: Arran Palma, SEPC UIB, SEPC Instituts, Endavant OSAN, CUP Palma, Xítxeros amb Empenta, Joventut Rebel, CIM, Moviment Alcudienc, Assemblea de Joves de Felanitx, Valldemossa que Volem, Assemblea Antipatriarcal de Manacor.