Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
La 14a Festa pel Joc i el Lleure reclama que el català tingui més presència en l’àmbit de les joguines
20/11/2017 Cultura

La Plataforma per la Llengua ha reunit unes 9.000 persones aquest dissabte al matí durant la 14a Festa pel Joc i el Lleure en català que s’ha fet al passeig Lluís Companys de Barcelona. Una de les novetats que més interès ha despertat entre la quitxalla ha estat el circuit de patinets, on han pogut córrer i practicar amb la seva joguina. Nens i nenes han circulat pel passeig de Lluís Companys damunt d’un patinet i també han vist la festa des de ben amunt tot pujant a un gran rocòdrom que ha fet les delícies dels menuts més aventurers.

Així mateix, les cues s’han fet notar per pintar-se la cara, per donar la carta al Patge Reial o per doblar pel·lícules al català, unes activitats que han mantingut entretinguts a tots els infants, que també han dibuixat, han fet tallers de mandales, de xapes i han pogut participar a la ludoteca, entre d’altres activitats, fins acabar ballant en un matí molt musical a l’escenari de la festa. Allà ha tornat a causar una bona sensació entre les famílies l’alegria del grup Xiula, que ha fet cantar tothom amb la cançó ‘Juga, juga!’, que ja ha esdevingut una referència en el cançoner infantil per animar tothom a jugar en català.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha llegit el manifest de la festa en què ha especificat que “si fem aquesta festa és perquè tenim un problema que es diu 8% de jocs i joguines en català”. Per aquest motiu, Escuder ha fet “una crida a sensibilitzar tothom, nens, nenes, pares i mares, com a consumidors, que opteu el màxim pels que tenen en compte la nostra llengua”. El portaveu de l’ONG del català ha animat també a tothom a participar a la campanya per demanar a Playmobil i Lego que el català sigui una més de la vintena de llengües amb les que difonen la informació dels seus productes.

D’altra banda, Òscar Escuder també ha lamentat que aquest any, tot i ser una festa, “estem tristos” perquè “tenim presos polítics tot i ser l’Europa del segle XXI”. Per Escuder és “un fet intolerable que l’estat espanyol veti i tanqui persones per les seves idees, de la mateixa manera que vexa segons la llengua”, motiu pel qual la Plataforma per la Llengua “està molt en contra d’aquesta situació i fem tot el que està a les nostres mans per canviar-ho”.

Segons dades de l’ONG del català, només el 8% de les joguines que les grans empreses fabricants venen a Catalunya estan etiquetades en català. La Plataforma per la Llengua disposa d’un web, www.jocsijoguines.cat, on recull tots els jocs, joguines i aplicacions que incorporen el català ja sigui en l’etiquetatge, en les instruccions o en el joc mateix. De fet, si se n’exclouen els trencaclosques d’Educa, la xifra baixa fins al 2%.

Des de la Comissió de Joc i Lleure de la Plataforma per la Llengua celebren que aquesta catorzena edició hagi estat un nou èxit d’infants i famílies per reclamar la normalització del català en el sector dels jocs, de les joguines i dels productes infantils en general.

Per la 14a Festa del Joc i el Lleure en català també hi han passat diverses personalitats i autoritats que han conegut de primera ma les activitats i els voluntaris que les estaven fent. És el cas de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, de la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, així com representants de la Diputació de Barcelona i de l’Agència Catalana de Consum que, un any més, han donat suport a aquesta acció lúdica, festiva i reivindicativa de la Plataforma per la Llengua que any rere any omple el passeig Lluís Companys de Barcelona.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Alhora i la CUP
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid