Per la Llibertat
Clam massiu per la llibertat dels presos polítics i per la república catalana

Agustí Alcoberro: “Avui recuperem l’orgull i la confiança, i ens expressem com el que som, un poble amb dignitat”.

11/11/2017 Política

Barcelona ha viscut aquesta tarda una manifestació multitudinària que ha congregat centenars de milers de persones al llarg del carrer Marina. Prop d’un miler d’autocars de tot el territori han anat arribant al llarg del migdia a la capital. De fet, cap a quarts de quatre ja hi havia alguns trams amb molta gent concentrada.

Estelades, cartells de llibertat, gent gran i fins i tot pares i mares amb infants a coll; una riuada de gent s’ha desplaçat amb crits de llibertat i independència. A quarts de sis, la manifestació ha començat, després que dos castells s’enfilessin davant la pancarta inicial, i ha avançat lentament fins a l’avinguda Icària, on hi havia l’escenari principal, lloc on s’han dut a terme els parlaments.

Els actors Marc Martínez i Mercè Martínez han estat els encarregats de conduir l’acte, que s’ha iniciat amb un vídeo de Pau Casals i, posteriorment, han pujat a l’escenari els familiars i coneguts de les famílies dels presos polítics i del govern a l’exili, que minuts abans havien ocupat la “fila d’honor” de la manifestació.

Cartes dels presos

Sens dubte, un dels moments més emotius ha estat quan s’han llegit cartes dels presos polítics: Joaquim Forn, Mertixell Borràs, Carles Mundó, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Les cartes les han llegit familiars dels presos: fills, filles, cosins, germans, però també coneguts seus.

En la seva carta, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha recordat que el “compromís” del país amb la llibertat i la democràcia ve de lluny, i s’ha mostrat convençut que s’arribarà fins al final. Sànchez ressalta en la carta la força de la unitat i la pluralitat, i recorda que queden etapes encara per recórrer, però al mateix temps s’ha mostrat convençut que es es faran. “I al final guanyarem”.

Finalment, Sànchez ha encoratjat la ciutadania a “perseverar” amb la mateixa actitud i la mateixa dignitat. “La llibertat arribarà perquè som multitud a contradir l’autoritarisme, multitud a desitjar el nou país en forma de República”, conclou

“El poble no falla mai”, escriu Jordi Cuixart en la seva carta, i ha demanat seguir endavant. “Si hem arribat fins aquí, imagineu fins on podem arribar”. Cuixart ha remarcat la força del sobiranisme unit dins la diversitat, ha demanat no renunciar al futur. “Els grans obstacles són pels grans esperits”.

La gran pantalla ubicada a l’escenari ha projectat també vídeos dels conselleres a l’exili, i també del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que han volgut compartir algunes paraules d’agraïment i força als assistents. El president, ha demanat sentir aquest clam “unitari, alt i clar” que que vol llibertat i democràcia. Al mateix temps, ha demanat que els presos polítics tornin a casa. “No ens deixem atemorir”, ha demanat abans de encoratjar la gent a segui activa.

Amb força i vitalitat

Durant els parlaments, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha volgut marcar la cita d’avui com un punt i apart, un punt “d’arrencada” de la gent. “Avui recuperem l’orgull i la confiança, i ens expressem com el que som, un poble amb dignitat”, ha afirmat.

Alcoberro ha dit que tenir presos polítics és una vergonya per l’estat espanyol, i l’ofensiva judicial de les darreres setmanes posa de manifest la deriva “autoritària” del regne d’Espanya. Per aquesta raó, entre d’altres, el poble de Catalunya marca la independència com un punt de partida per obtenir un escenari de “llibertat i democràcia”.

Finalment, Alcoberro ha alarmat l’Estat del preocupant brot de “violència feixista” que actua amb total impunitat després de l’aplicació de l’article 155 de la constitució, fets que “repugnen” la cultura política de Catalunya i genera noves formes de repressió. Tot i això, Alcoberro ha volgut recordar que després de les desfets, “la Catalunya popular ha renascut amb tota la seva força i vitalitat”.

Al seu torn, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, ha traslladat un gest col·lectiu de tendresa als membres del Govern empresonats, també als presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, privats de llibertat per les seves idees, i per defensar pacíficament la independència de Catalunya.

Mauri ha volgut remarcar la legitimitat del govern català, així com també de la mesa del Parlament, i ha parlat de l’estat espanyol com un estat que només sap amenaçar i actuar amb “venjança”, que no atén a raons i només a “humiliacions”. Finalment, ha dit que tota aquesta gent no podran passar. “Els drets són nostres, i les institucions som nosaltres”, ha conclòs.

Camí de Brussel·les

Durant els parlaments, Alcoberro ha fet públic que tant l’ANC com Òmnium Cultural han organitzat finalment una manifestació el dia 7 de desembre a Brussel·les, per reivindicar la democràcia i mostrar la determinació del poble català.

L’acte ha conclòs amb el cant dels Segadors.