Prou: a per ells! (*)
29/10/2017 Joana Gorina
Joana Gorina Joana Gorina

Per Joana Gorina

El títol d'aquest article podria semblar una incitació a l'encalçament i a la brega. Però és senzillament la traducció de la consigna, presa de l'eslògan del hooligans espanyolistes de la Roja, que va popularitzar Victoria Prego: "'¡Basta ya! ¡A por ellos!", reproduïda des de 1997 per tots els mitjans espanyols fins l'empatx.

Però imaginem-nos aquesta consigna a la inversa...

Corresponen al colofó d'un text llegit el 14 de juliol de 1997 com a resposta a l'execució de Miguel Angel Blanco per part d'ETA.  El text acabava així:

"Porque somos infinitamente más y, sobre todo, porque somos infinitamente mejores, a por ellos, porque ¡basta ya!"

El crit de guerra projectat per la inefable demagoga i adoctrinadora del poder, Prego, va ser el tret de sortida per al linxament d'abertzales, crema de locals independentistes, seguit d'incomptables vulneracions dels drets humans a les presons de l'Estat i continuació d'un estat autoritari que encara patim, reforçat a través de ressorts mediàtics, policials i financers.

Eren paraules carregades de xovinisme i de supremacisme ("somos infinitamente mejores" i "somos infinitamente más") seguides del crit de persecució i intimidació: "¡A por ellos!"

Ismael Serrano (per cert, lapidat recentment a Twitter per recordar aquesta cançó amb motiu de les agressions de l'#1Oct) va deixar descrit el significat patent d'aquella expressió al seu tema "Atrapados en azul" (1997):

"Seas rojo, negro o chino,

o si te pasaste de listo, aprenderás tu lección.

Las cámaras nunca recogen lo que sucede en la celda,

entre uno y otro furgón.

(...)

De día uniformados, de noche encapuchados,

imparten la misma ley.

Lloverán sapos y culebras, lloverán piedras,

y luego os preguntaréis por qué.

Atrapados en azul,

(a por ellos),

atrapados en azul,

(tenles miedo)..."

Durant les darreres setmanes han tornat a propagar (de nou, amb el suport mediàtic dels que "somos infinitamente más") la consigna de la intimidació, del dret de conquesta, del gregarisme pallús i del supremacisme hispànic. "¡A por ellos!" en boca de policies espanyols i de guàrdies civils, de familiars casernaris, d'agraciats pels beneficis del règim i de servils desgraciats dels anteriors. Es tracta del mateix crit de guerra que la Victoria Prego. El que repeteixen els grups de feixistes violents (inclosa SCC i els partits que l'alimenten) durant aquestes dies. El que cridaven, contra el Referèndum de l'#1Oct, els uniformats enemics de la democràcia i amics de la violència criminal.

Victoria Prego, la cronista oficial del règim i dels documentals adulterats sobre la 'Transició', amb els anys s'ha anat traient la careta, i aquests dies declarava que "Hay que actuar con fuerza, con dureza en Cataluña. El 155 es poca cosa." El de sempre, "¡A por ellos!"

Junt a aquestes declaracions, hi afegia, amb més raó: “Sin Cataluña, España va a desaparecer. Y con una Cataluña de espaldas, se acaba todo.”

Vinga, "¡A por ellos!", que ja us tenim ben lluny!