Llibertat presos polítics
Clam multitudinari per exigir l’alliberament de Jordi Sŕnchez i Jordi Cuixart

Barcelona no ha estat l’única concentració que s’ha fet per exigir l’alliberament dels dos presos polítics. Diversos punt d’Europa n’han acollit també. Luxemburg, Brussel·les, Paris, Frankfurt, Pàdua, Edimburg, Milà o Londres n’han estat algunes.

21/10/2017 Política

El centre de Barcelona ha acollit aquesta tarda una multitudinària concentració que ha congregat centenars de milers de persones per exigir l’alliberament immediat dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La marxa ha estat també un clam a favor de la defensa dels drets i les llibertats.

De fet, el clam majoritari ha estat el de llibertat Jordis, però també s’ha cridat a favor de la independència. Entre els manifestants, molts amb el llaç groc en solidaritat amb els presos polítics, i també molts cartells exigint el seu alliberament. També hi han assistit el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i membres del Govern i del Parlament, entre d’altres.

La manifestació ha estat convocada per la taula per la democràcia, una ens que agrupa una setantena d’entitats, sindicats i organitzacions de la societat civil, d’entre les quals l’ANC. Puntualment, a un quart de sis, s’ha iniciat, i ha avançat de Passeig de Gràcia amb Aragó fins a la cruïlla amb Gran Via. Allà, Rosa Andreu i Jordi Llovet han estat els encarregats de conduir l’acte. També hi han parlat Agustí Alcoberro, vicepresident de l’ANC, i Marcel Mauri, portaveu d’Òmnium Cultural.

Un dels moments més emotius de l’acte ha estat la lectura de frases dels dos presidents, just abans dels parlaments de les dues entitats. “Estem bé, estem forts. Gràcies pel vostre suport; no afluixeu a favor del diàleg i de la independència” ha estat el missatge adreçat. Cuixart, per la seva banda, ha demanat seguir amb “serenitat, coratge” i amb pacifisme.

Parlaments

El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha estat contundent: “de cap manera no ens podem acostumar a tenir presos polítics!”, i ha considerat la detenció dels presidents de lANC i d’Òmnium com una “humiliació” i un “ultratge” a dues persones honestes que han utilitzat el dret a manifestar-se i que ara es troben injustament a la resó precisament per això.

De fet, per Alcoberro, en els darrers mesos el país ha viscut una escalada repressora que ha desembocat fins i i tot amb violència policial com la de l’1 d’octubre. Per això, ha demanat organitzar-se i seguir treballant per evitar allò que pretenia la judicatura: “escapçar les entitats i atemorir la gent que avui lluita col·lectivament per la República Catalana”. “I no ho aconseguiran”, ha dit, perquè Catalunya compta amb “una de les pedreres més preparades que hi ha avui”.

Per la seva banda, Marcel Mauri, portaveu d’Òmnium Cultural, ha posat en valor la transversalitat de la concentració. “Això no va d’independentistes i no independentistes”, ha dit, sinó que va de llibertat, i també de la dignitat i fermesa de tota aquella gent que han empès cap endavant.

Mauri també s’ha referit a l’aplicació de l’article 155 que ha anunciat avui el Govern espanyol, tot afirmant que les institucions no han quedat suspeses perquè això no ho podran fer mai. “Les institucions som nosaltres, i no ens les podran prendre mai; cap govern pot suspendre la sobirania popular”.

Lectura del manifest

L’actriu Lloll Bertran ha estat l’encarregada de llegir el manifest, que ha demanat l’alliberament immediat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i la retirada dels càrrecs de sedició, així com posar punt i final a l’ordre de presó preventiva. Així mateix, han volgut “autoinculpar-se”, perquè si manifestar-se és un delicte, ells també se’n declaren culpables.

Sobre la decisió d’aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola per, així, acabar amb l’autogovern català, han estat nítids: “volem deixar clar que no acceptem aquesta decisió”, i han apel·lat la ciutadania a defensar l’autogovern i les seves institucions.

Actes també arreu d’Europa

Barcelona no ha estat l’única concentració que s’ha fet per exigir l’alliberament dels dos presos polítics. Diversos punt d’Europa n’han acollit també. Luxemburg, Brussel·les, Paris, Frankfurt, Pàdua, Edimburg, Milà o Londres n’han estat algunes.

A Barcelona, també hi han assistit diverses territorials de tot el país, que s’han desplaçat en bus per donar suport a la marxa unitària.

L’acte ha finalitzat cap a quarts de set, amb l’actuació de “Què volen aquesta gent”, de Maria del Mar Bonet, i amb el cant d’Els Segadors per part de tots els assistents.