x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
ARGENTINA
Repressió contra els indigenistes a l'Argentina

Divendres passat va fer un any de la detenció il·legal de 3 preses polítiques de l’”Organitzación barrial Tupac Amaru”. En total són dotze els presos polítics d’aquesta organització perseguida pel govern de Mauricio Macri

16/07/2017 Internacional

Divendres passat va fer un any de la detenció il·legal de 3 preses polítiques de l’”Organitzación barrial Tupac Amaru” perseguida pel govern argentí i amb un total de dotze membres a la presó. Una de les empresonades més conegudes és Milagro Sala (a la presó des del gener de 2016) per la qual es va fundar el Comité por la Libertad de Milago Sala que ha llançat una campanya internacional a internet per sumar suport i exercir pressió sobre el govern de Mauricio Macri i la Cort Suprema de Justícia local, que encara no ha aclarit si la líder aborigen podrà obtenir immunitat parlamentària ja que fou Diputada de la Provincia de Jujuy.


La iniciativa solidària va constar d'un seguit d'activitats i xerrades davant del Palau de Justícia argentí i d'una recollida de signatures al web www.libertadmilagro.com.ar. Aquesta campanya solidrària està sent reeixida i ja compta amb el suport d'importants personalitats, com les ex mandatàries de Brasil i Argentina Dilma Roussef i Cristina Kirchner, el fundador de Wikileaks Julián Assange, el lingüista nord-americà Noam Chomsky, i prestigioses agrupacions dels Drets Humans, com les Madres de Plaza de Mayo. Fins ara, ja han superat les 40.000 adhesions. A més, la campanya també està present a Twitter, amb el 'hashtag' 'LiberenAMilagro' (o en anglès: 'FreeMilagroNow'). Roussef i Kirchner van col·laborar amb la viralització de la causa i també es van sumar alguns polítics de l'esquerra local.


D’altra banda el passat 27 de juny el jutge federal de la ciutat argentina de Bariloche, Gustavo Villanueva, va ordenar la detenció del 'lonko' (cap) maputxe Facundo Jones Huala. El magistrat va actuar responent a una demanda d'extradició de part de la Justícia xilena i des de llavors el líder indígena es troba arrestat a la Unitat Penitenciària 14 de la ciutat d'Esquel. No obstant això, el procediment ha estat denunciat per part de la comunitat maputxe i els advocats del 'lonko' com una persecució. Ja fa un any , Jones Huala va estar pres, va ser portat a judici i alliberat per la mateixa causa. Segons la llei argentina, una persona no pot ser jutjada dues vegades pel mateix delicte.


Més enllà de la causa puntual per la qual està sent jutjat novament Facundo Jones Huala, la lluita del poble maputxe per les seves terres és una constant al llac de la història. A la dècada de 1990 l'empresa Benetton va adquirir terres que anteriorment li pertanyien a un grup empresari britànic amb oficines a Londres. Es tracta de més de 900.000 hectàrees que van ser lliurades a aquest grup després de la Conquesta del desert, ja que aquest grup va ser el que va finançar aquest genocidi. Quan Martin Villa dirigia ENDESA l’empresa també “tingué problemes” a l’hora d’expropiar terres maputxes.

Valora
Rànquings
  1. 313 anys després la monarquia borbònica torna a reprimir el color groc per Sant Jordi
  2. El vídeo "Es tanzt ein Bi Ba Butzemann" (Viva Puigdemont) rep més de 200.000 visites en 24 hores
  3. La CUP inicia una recollida de signatures contra el nomenament de Santi Vila com a director general d’Aigües de Banyoles
  4. Abans es trencarà Catalunya?
  5. La por ha canviat de bàndol i Catalunya se'n va... a poc a poc, però se'n va
  6. Banc Sabadell finança un fabricant de bombes de dispersió, tot i estar legalment prohibit a l’Estat espanyol
  7. Viena es solidaritza amb Catalunya
  8. Tothom a la mani del 15A #LlibertatPresosPolítics
  9. Reflexions en la Diada del 25 d'Abril
  10. Il·legalitzar Catalunya
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid