L'Aguer
Reclamen que es recuperin els vols entre Catalunya i l’Alguer per a garantir el futur del català a la ciutat sarda
06/07/2017 Llengua
Reclamen que es recuperin els vols entre Catalunya i l?Alguer per a garantir el futur del català a la ciutat sarda Reclamen que es recuperin els vols entre Catalunya i l?Alguer per a garantir el futur del català a la ciutat sarda

La Plataforma per la Llengua engega aquest dimecres la campanya «Volem volar. Catalunya - L’Alguer» per a demanar que aquests dos territoris, que comparteixen uns vincles clars, llengua, cultura i història, recuperin una connexió aèria que sigui directa, estable i regular.

L’any passat va desaparèixer la connexió aèria entre Catalunya i la ciutat de l’Alguer després de dotze anys en funcionament. Les connexions regulars van sumar durant aquest temps més de 100.000 passatgers anuals i van permetre una gran revitalització de l’alguerès, a banda d’impulsar intercanvis econòmics, culturals i socials nous.

"Enviem la petició als presidents de la Generalitat i Sardenya"

Reclamem la intervenció dels governs català i sard per a aconseguir restablir els vols entre Catalunya i l’Alguer. La Plataforma per la Llengua proposa a les persones que considerin que la recuperació d’aquest vol és necessari que sumin forces i enviïn una carta al president de la Generalitat de Catalunya i al cap de govern de la Regió Autònoma de Sardenya per a demanar-los que trobin les solucions necessàries a fi de recuperar els vols directes entre els dos territoris.

A través del web http://www.volemvolar.cat, els usuaris poden enviar una carta a Carles Puigdemont i Francesco Pigliaru, en què s’expressa que és cabdal per aquests dos territoris reprendre aquesta connexió aèria directa i es demana que s’organitzi una cimera bilateral de manera urgent entre els dos governs amb el compromís inequívoc i compartit de trobar una solució immediata a l’actual manca de connexió aèria directa entre Catalunya i l’Alguer.

L’ONG del català veu com un retrocés per a les tasques de recuperació i foment de la llengua catalana a l’Alguer que no hi hagi aquest vol de connexió. L’entitat considera que hi ha d’haver aquest enllaç entre Catalunya i l’Alguer per a preservar la vitalitat de la llengua catalana a l’illa italiana i permetre la fluïdesa de desplaçaments entre els membres d’una mateixa comunitat lingüística.

La Plataforma per la Llengua exposa que la majoria de països europeus disposen de vols regulars, permanents i directes que els connecten amb aquells indrets amb els que comparteixen vincles lingüístics i culturals estrets. Per exemple, actualment podem trobar vols directes entre Lisboa i Praia, París i Port-au-Prince o Amsterdam i Paramaribo; vols que responen bàsicament a circumstàncies, criteris i raons històrics, culturals i lingüístics comparables al cas de Catalunya i l’Alguer. Per aquest motiu, considera aquesta reivindicació justa i necessària i confia en l’esforç dels governs i la demanda social perquè aquest vol torni a estar operatiu tan aviat com sigui possible.

Una llengua i una cultura vives al poble sard

A l’Alguer, on la nostra llengua conviu amb l’italià i el sard, el 88,2% de la població entén el català i el 50% manifesta que sap parlar-lo. A més, el 77,2% de la població adulta resident a l’Alguer afirma que vol conèixer i utilitzar el català i el 92,3% està a favor de la introducció del català i el sard a l’escola, que és la tercera llengua en coneixement i ús. Aquestes dades es desprenen de la darrera Enquesta d’usos lingüístics a l’Alguer 2015 elaborada pel Departament de Cultura, que també destaca que el 17% dels 38.000 habitants tenen l’alguerès com a llengua inicial de conversa.