Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'Aguer
Reclamen que es recuperin els vols entre Catalunya i l’Alguer per a garantir el futur del català a la ciutat sarda
06/07/2017 Llengua
Reclamen que es recuperin els vols entre Catalunya i l?Alguer per a garantir el futur del català a la ciutat sarda Reclamen que es recuperin els vols entre Catalunya i l?Alguer per a garantir el futur del català a la ciutat sarda

La Plataforma per la Llengua engega aquest dimecres la campanya «Volem volar. Catalunya - L’Alguer» per a demanar que aquests dos territoris, que comparteixen uns vincles clars, llengua, cultura i història, recuperin una connexió aèria que sigui directa, estable i regular.

L’any passat va desaparèixer la connexió aèria entre Catalunya i la ciutat de l’Alguer després de dotze anys en funcionament. Les connexions regulars van sumar durant aquest temps més de 100.000 passatgers anuals i van permetre una gran revitalització de l’alguerès, a banda d’impulsar intercanvis econòmics, culturals i socials nous.

"Enviem la petició als presidents de la Generalitat i Sardenya"

Reclamem la intervenció dels governs català i sard per a aconseguir restablir els vols entre Catalunya i l’Alguer. La Plataforma per la Llengua proposa a les persones que considerin que la recuperació d’aquest vol és necessari que sumin forces i enviïn una carta al president de la Generalitat de Catalunya i al cap de govern de la Regió Autònoma de Sardenya per a demanar-los que trobin les solucions necessàries a fi de recuperar els vols directes entre els dos territoris.

A través del web http://www.volemvolar.cat, els usuaris poden enviar una carta a Carles Puigdemont i Francesco Pigliaru, en què s’expressa que és cabdal per aquests dos territoris reprendre aquesta connexió aèria directa i es demana que s’organitzi una cimera bilateral de manera urgent entre els dos governs amb el compromís inequívoc i compartit de trobar una solució immediata a l’actual manca de connexió aèria directa entre Catalunya i l’Alguer.

L’ONG del català veu com un retrocés per a les tasques de recuperació i foment de la llengua catalana a l’Alguer que no hi hagi aquest vol de connexió. L’entitat considera que hi ha d’haver aquest enllaç entre Catalunya i l’Alguer per a preservar la vitalitat de la llengua catalana a l’illa italiana i permetre la fluïdesa de desplaçaments entre els membres d’una mateixa comunitat lingüística.

La Plataforma per la Llengua exposa que la majoria de països europeus disposen de vols regulars, permanents i directes que els connecten amb aquells indrets amb els que comparteixen vincles lingüístics i culturals estrets. Per exemple, actualment podem trobar vols directes entre Lisboa i Praia, París i Port-au-Prince o Amsterdam i Paramaribo; vols que responen bàsicament a circumstàncies, criteris i raons històrics, culturals i lingüístics comparables al cas de Catalunya i l’Alguer. Per aquest motiu, considera aquesta reivindicació justa i necessària i confia en l’esforç dels governs i la demanda social perquè aquest vol torni a estar operatiu tan aviat com sigui possible.

Una llengua i una cultura vives al poble sard

A l’Alguer, on la nostra llengua conviu amb l’italià i el sard, el 88,2% de la població entén el català i el 50% manifesta que sap parlar-lo. A més, el 77,2% de la població adulta resident a l’Alguer afirma que vol conèixer i utilitzar el català i el 92,3% està a favor de la introducció del català i el sard a l’escola, que és la tercera llengua en coneixement i ús. Aquestes dades es desprenen de la darrera Enquesta d’usos lingüístics a l’Alguer 2015 elaborada pel Departament de Cultura, que també destaca que el 17% dels 38.000 habitants tenen l’alguerès com a llengua inicial de conversa.

 

 

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid