Referčndum
El XXIII Fňrum Sao Paulo aprova una moció a favor del referčndum d'autodeterminació de Catalunya
20/07/2017 Internacional

El Fòrum de Sao Paulo, que ha reunit més d'un centenar de partits d'esquerres d'Amèrica Llatina i el Carib amb el lema "Entre la globalització neoliberal i el proteccionisme imperial", va aprovar ahir una declaració a favor que Catalunya tingui accés a un referèndum d'autodeterminació vinculant. En el mateix text es demana a l'Estat espanyol en respecti els resultats.

La CUP, ERC i EUiA han impulsat aquesta moció en el marc del referèndum a la XXIII trobada del Fòrum Sao Paulo. Les tres organitzacions polítiques catalanes han participat a la trobada, que aquest any s'ha realitzat a Managua, Nicaragua.

En el text es parla d'un procés "radicalment democràtic", es demana que l'Estat espanyol permeti la realització del referèndum del dia 1-O i es mostra la preocupació per "la constant negativa al diàleg del govern d'Espanya i la seva ofensiva judicial contra la iniciativa social i política a favor del dret a decidir del poble català"

Referent de l'esquerra mundial

El Fòrum de Sao Paulo és una trobada de partits i grups d’esquerra llatinoamericans fundat pel Partit dels Treballadors del Brasil l’any 1990. Ha mantingut l'objectiu de reunir esforços dels partits i moviments d'esquerra, per debatre sobre l'escenari internacional després de la caiguda del Mur de Berlín i les conseqüències del neoliberalisme en els països de Llatinoamèrica i el Carib. Els membres llatinoamericans del Fòrum de Sao Paulo tenen veu i vot, però a les trobades del Fòrum assisteixen també partits i moviments socials d'esquerra d'altres regions del món (com Europa i Àsia), els quals només tenen veu però no vot (encara que si voten en les comissions especials).