“El catalą, sense fronteres”
El Senat espanyol debatrą una moció de la Plataforma per la Llengua perquč el catalą no tingui fronteres audiovisual
14/07/2017 Llengua

La campanya “El català, sense fronteres” impulsada per la Plataforma per la Llengua que demana la reciprocitat total dels mitjans audiovisuals en català en tots els territoris de parla catalana arribarà el setembre al ple del Senat espanyol amb l’expectativa d’impulsar aquesta cobertura.

La Cambra alta debatrà una moció que aquest dimecres han registrat els grups socialista, En Comú Podem, Esquerra, PDeCAT i Grup Mixt-Compromís. Entre els signants, entre els quals hi ha representació de tots els territoris del domini lingüístic català, hi ha els expresidents de Catalunya, Balears i Aragó.

La moció per la reciprocitat dels mitjans de comunicació radiofònics i audiovisuals en català s’explica per la reciprocitat nul·la, o en alguns casos parcial, de les emissions de ràdio i televisió en català entre els diversos territoris del domini lingüístic catalanoparlant. Aquest fet representa un atac als drets lingüístics de més de deu milions de ciutadans europeus i implica l’incompliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM), malgrat que fou signada per Espanya, França i Itàlia, i ratificada per Espanya; i de la Directiva 2010/13/CE, reguladora de la llibertat de circulació dels productes audiovisuals.

El text que es porta a votació insta el govern espanyol a complir la Directiva 2010/13/CE, que estableix que “els Estats membres garantiran la llibertat de recepció i no obstaculitzaran les retransmissions en el seu territori dels serveis de comunicació audiovisual procedents d’altres Estats membres” i demana que s’emplaci les autoritats dels estats francès i italià a fer complir aquesta directiva en els territoris de parla catalana respectius d’aquests estats. També emplaça l’executiu a complir la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries. Aquest és un document que ha estat ratificat per Espanya, amb el qual es compromet a garantir “la llibertat de recepció de les emissions de ràdio i televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i televisió dels països veïns en aquesta llengua”.

El text també demana una reforma del marc jurídic per a donar cobertura a aquesta reciprocitat i que es promogui conjuntament amb els governs dels territoris del domini lingüístic català.

En aquest sentit, el Parlament de Catalunya també va aprovar ja fa uns mesos una moció en què el Govern català assumia la voluntat de dur a terme les gestions necessàries per a la recepció de totes les emissions de ràdio i televisió en català en tot el domini lingüístic. El text aprovat també sol·licitava un projecte de Consell de l’Espai de Comunicació Audiovisual en Català per a coordinar estratègies conjuntes de producció i programació de continguts amb la resta de territoris dels Països Catalans.

L’ONG del català confia que la Cambra alta, que és la cambra de representació territorial, impulsi aquesta moció, perquè això significaria que el govern estatal compleix amb aquells compromisos que ha signat en l’àmbit europeu, i que vol impulsar de veritat el plurilingüisme del seu país com una riquesa cultural, mediàtica i satisfactòria.