Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
TaldiacomAVUI
15 anys de l'acció simbòlica de desembarcament i alliberament de les Illes Medes

La Fundació Reeixida recorda que avui es compleix el 15è aniversari d'aquella acció simbòlica i recorda que cal "seguir treballant amb determinació, compromís, transversalitat, imaginació i bon humor, per tal d'assolir la plena llibertat de Catalunya, tal i com el govern plantejarà a la societat catalana el proper 1 d'octubre"

27/07/2017 Història

Tal dia com avui de 2002 es va portar a terme una acció simbòlica i amb to humorístic. Un denominat

"Exèrcit Català d'Alliberament Nacional dels Països Catalans" comandat per uns dirigents anomenats "Pere Gil" i "Juli Verd" al capdavant d'unes dues-centes persones feia un desembarcament popular i simbòlic a les Illes Medes (Davant L'Estartit, Baix Empordà) a bord de desenes de barques inflables, a pedals i ferrys i brandant pistoles d'aigua, senyeres estelades i alguna de pirata.

Quan van desembarcar a la Meda Gran, després de llegir un comunicat oficial, proclamaren les Illes Medes com a primer territori descolonitzat i lliure dels Països Catalans.

Aquesta fou la resposta a la demagògica i ridícula, però real, invasió militar espanyola de l'illot de Leyla-Perejil que organitzà el president del govern espanyol JM. Aznar i el seu ministre de defensa Federico Trillo, en una demagògica afrenta al govern del Marroc que hi havia destacat un escamot de soldats del rei Hassan, en considerar-lo territori seu.

La contra-acció de les Illes Medes, ideada en el seu dia per membres que avui dirigeixen la Fundació Reeixida, entitat que lluita en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes, va suposar el primer impacte multi-mèdia massiu en que l'independentisme sociològic, no dependent dels partits polítics, va sortir-ne sense ser titllat de violent, marginal o extravagant.

Per contra, aquell esdeveniment va crear una allau de simpatia i complicitat amb una renovada manera de procedir del moviment català d'alliberament nacional, encara no organitzat en grans entitats com Òmnium Cultural o l'ANC, que l'ha portat a créixer de manera exponencial entre les diferents generacions que saltant-se els canals oficials que el marginaven, van començar a organitzar-se de manera majoritària i transversal a les xarxes socials, liderant el que després s'anomenà el "procés", que no és altra cosa que la continuïtat secular del procés d'alliberament nacional de Catalunya, iniciat just l'endemà de la caiguda de Barcelona, l'Onze de Setembre de 1714, a mans dels Borbons.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid