x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
venda d’armes
"La Unió Europea és corresponsable de generar refugiats amb la venda d’armes a països en conflicte"

Un terç de les exportacions d’armament des dels Estats de la UE han tingut com a destinació 63 països en conflicte o tensió. Aquests països suposen prop del 75% de refugiats anuals. L’informe ‘Armes europees que alimenten conflictes. Conflictes dels quals fugen els refugiats’ que acaba de publicar el Centre Delàs analitza la relació entre el comerç d’armes i els fluxos de refugiats i desplaçats del 2003 al 2014.

10/07/2017 Drets i Llibertats

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha publicat avui el seu informe número 32 ‘Armes europees que alimenten conflictes. Conflictes dels quals fugen els refugiats’, que busca determinar si existeixen responsabilitats dels Estats membres de la UE en les situacions d’inseguretat i violència que porten a milions de persones cada any a fugir de les seves llars. La investigació tenia, també, l’objectiu de determinar fins a quin punt els països membres estan respectant la legislació europea sobre autoritzacions i exportació realitzada d'armament, seguint els paràmetres que estableix la Posició Comuna de la UE 2008/944 del 8 de desembre de 2008.

“Ens preguntàvem si som responsables, d’alguna manera, de les situacions de què fugen les persones refugiades que avui molts estats europeus refusen acollir”, explica Jordi Calvo Rufanges, coordinador de l’informe, que ha estat elaborat també pels investigadors Ainhoa Ruiz Benedicto i Edgard Vega Vargas.

“És evident que, en una situació de conflicte obert o de tensió, les armes poden ser utilitzades per incrementar la violència o per dificultar que les persones refugiades retornin a les seves llars. Els Estats membres de la UE tenen accés a aquesta informació i la poden utilitzar en el moment en què prenen la decisió d’aprovar una llicència d’exportació d’armes o de permetre que es faci efectiva la transacció”, aclareixen els investigadors.

Les dades són clares. 65 països han estat en conflicte o tensió de manera majoritària en els dotze anys que s’analitzen (32 en conflicte i 33 en tensió). Aquests 65 països suposen el 88% dels refugiats mundials, un total de 30.859.539 de mitjana anual. Per altra banda, els Estats membres de la UE han exportat, entre 2003 i 2014, armament i materials o equipaments de característiques militars segons la legislació vigent a 63 dels 65 països en situació predominant de tensió o conflicte armat. En total, el 29% de les autoritzacions, 122 mil milions, i el 31% de les exportacions realitzades, 37 mil milions, han tingut com a destinació aquests 63 països en conflicte armat o tensió.

“Hem pogut identificar que 39 països que importen armament europeu són destinacions particularment controvertides, tant per les xifres d'importacions d'armes com pel seu volum de refugiats i desplaçats. D'aquests 39 països, 26 han presentat una situació de seguretat que no ha millorat o, fins i tot, ha empitjorat durant aquest període. Cap a aquestes destinacions especialment delicades s'han realitzat exportacions d'armes per valor de 9.326.000 d’euros i se n’han autoritzat per valor de 33.611.000”, s’assegura a l’informe, que s'ha publicat aquest dilluns.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid