Col·legi d'Advocats
Quatre candidats al deganat del Col·legi d'Advocats es posicionen a favor de l’impuls del català

Quatre de les sis candidatures han signat la proposta de l’ONG del català per a augmentar la llengua pròpia en les activitats de la institució.

27/06/2017 Llengua
La Plataforma per la Llenguas’ha reunit en els darrers dies amb cinc dels sis candidats al deganat de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) per a debatre sobre les seves propostes en matèria lingüística i presentar-los un document de cinc compromisos de mínims per a impulsar en l’ICAB el català i el coneixement del llenguatge jurídic entre els professionals del Dret. En concret, els representants de l’ONG del català s’han trobat amb Jordi Pintó, Josep Maria Paños, Vanessa González, Lluís Riera i Eugènia Gay. En canvi, el candidat Alejandro Labella ha declinat escoltar les propostes de la Plataforma per la Llengua.

Excepte la candidatura de Pintó, que encara valora si vol signar el compromís amb la llengua, les altres quatre candidatures estan d’acord que és essencial que s’impulsi el català a la justícia per a aplicar els drets lingüístics reconeguts en la legislació i la correcta atenció i servei dels ciutadans. Són conscients que, per a això, cal que els col·legiats tinguin un coneixement adequat i suficient del llenguatge jurídic català.

Els quatre candidats s’han compromès, en cas que guanyin, a treballar per a assolir els objectius següents:

-  El material de les classes que s’imparteixin en els cursos i màsters organitzats cada any per l’ICAB es trobarà disponible en català. L’ICAB vetllarà perquè els materials en català siguin presentats amb prou antelació per a assegurar-ne la qualitat i utilització. La institució també oferirà formació als professors perquè puguin produir els materials en català i habilitarà un servei de traducció per a aquells que no en tinguin un coneixement suficient.

-  Les classes de l’Escola de Pràctica Jurídica es realitzaran oralment en català en un percentatge no inferior al 50%. En les convocatòries dels cursos s’anunciarà la llengua vehicular principal de cada classe.

-  Els cursos o màsters que s’imparteixin al Col·legi que capacitin per a la pràctica professional del Dret seran com a mínim en català. A més, per a cada matèria es dedicarà una sessió, o una part d’una sessió, a presentar els materials en català sobre l’àmbit del Dret corresponent (recursos terminològics, formularis, legislació en català, etc.).

Ø  L'ICAB exigirà a les asseguradores amb qui concerti l'oferta de pòlisses d'assegurances als col·legiats que les redactin en català, en particular les d’assegurança de la responsabilitat civil. Tots els models de document relatius a l’assegurança (adhesions, comunicacions de sinistre, quitances, etc.) hauran d’estar redactats igualment en català.

-  El Col·legi farà les gestions necessàries perquè els professionals de l’advocacia que defensin els interessos de l’ICAB de manera directa o indirecta realitzin les seves actuacions orals i escrites en català. Aquestes gestions s’estendran als professionals designats per les pòlisses d’assegurança o per qualsevol altre procediment de contractació indirecta.

Les votacions a les eleccions de l’ICAB han començat avui amb el vot anticipat i s’acabaran dimecres, jornada de les votacions presencials. La Plataforma per la Llengua recomana que es tingui en compte el compromís de cada candidatura per a impulsar el català en la vida col·legial i l’aprenentatge del llenguatge jurídic català a l’hora de decidir el vot. L’ONG del català enviarà aquesta recomanació de vot als socis de la Plataforma que són professionals de l’advocacia i també a les més de 16.000 persones que en les darreres setmanes han signat la campanya #SosJustíciaEnCatalà.