Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Per la república. A molts dels meus amics
Iconografi moderna: República i independència com a reivindicacions clau Iconografi moderna: República i independència com a reivindicacions clau

Per a alguns companys de l'esquerra, a molts d'aquells que porten tota una vida lluitant per l'ampliació dels drets dels pobles i la justícia social, sembla que se'ls fa difícil la situació que els crearà la convocatòria del referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Aquestes persones, moltes amigues meves de tota la vida malgrat les discrepàncies polítiques, han compartit sempre la idea que la justícia social anava associada a la proclamació de la República. Són hereus de tots aquells que, abans de la dictadura de Franco, sempre van identificar l'arribada de la República amb una nova etapa en què les polítiques governamentals serien favorables a les classes treballadores. A les manifestacions de protesta o en els moviments vaguístics sempre portaven al braç la seva bandera republicana i cridaven allò d' "España, mañana, será republicana". No crec que mai pensessin que aquesta república arribaria respectant la legalitat, com no va arribar respectant-la la IIª República espanyola el 1931.

Ara es trobaran davant la disjuntiva de votar a favor d'una república o, si no ho fan, donar suport per omissió a la Monarquia hereva del franquisme. És cert que no serà la república espanyola el que haurem de votar (la que ells volen, i nosaltres ens alegraríem que es tingués), però ... no som partidaris de proclamar la república allà on es pugui? No som partidaris de fer més grans les esquerdes en el sistema de poder allà on aquestes es produeixin? Ara, les circumstàncies històriques ens permeten intentar-ho a Catalunya, on el context és més favorable a aquest objectiu que en qualsevol altra part de l'Estat espanyol. Fins és possible que, si Catalunya se separa, s'obri una dinàmica política en la resta de territoris de l'Estat que pogués conduir a una Espanya federal (en l'esquerra sempre hem somiat utopies)

Donaran aquests amics el pas? És probable que no, que diguin que no és la seva república, que és la república dels corruptes de Convergència, sense tenir en compte l'ampli moviment popular que ha arrossegat a aquest partit a posicions que no hi hagués defensat mai (recordem que la gran burgesia catalana, la qui té els diners de veritat, està en contra de la independència) Ells saben que això és només una excusa, ja que avui en dia el moviment independentista s'ha convertit en la possibilitat més propera de qüestionar el règim del 78. Llavors, o Monarquia borbònica o República catalana.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid